18 februari 2019

Wat zou er gebeuren als er plotseling een vierde ruimtelijke dimensie zou ontstaan?

spatial dimensions

In ons universum zijn we gewend aan drie ruimtelijke dimensies: lengte, breedte en diepte. We kunnen ons prima voorstellen hoe dingen eruit zien in minder dimensies – zoals een tweedimensionaal vlak of een

Reacties

 1. Leuk artikel. Maar waarom gebruik je een niet toegestane eenheid?? Zie http://wetten.overheid.nl/BWBR0020422/geldigheidsdatum_29-09-2015

 2. Een vierde ruimtelijke dimensie is volstrekt overbodig en voegt niets toe. Een punt heeft een lijn nodig om te kunnen bestaan. Een lijn heeft een twee dimensioneel vlak nodig om te kunnen bestaan. Een twee dimensioneel vlak heeft op zijn beurt een drie dimensionele ruimte nodig om te bestaan. Maar een drie dimensioneel object heeft alleen maar een grotere drie dimensionele ruimte nodig om te bestaan. We kunnen ons geen vierde ruimtelijke dimensie voorstellen om dezelfde reden waarom we ons geen vierkante cirkel kunnen voorstellen: There aint no such thing!

  • Olaf van Kooten Olaf van Kooten zegt:

   Nee, maar natuurkundig gezien zou het wel “a thing” kunnen zijn! Maar je hebt gelijk, we kunnen het ons niet voorstellen, evenmin als een 2D-wezen het begrip “diepte” zou kunnen begrijpen. Dat neemt niet weg dat dingen die wij ons niet kunnen voorstellen, wel degelijk echt kunnen bestaan. Overigens hebben driedimensionale objecten wiskundig gezien al vierdimensionale tegenhangers, zoek maar eens op “hypercube”.

   • Moeder natuur houdt niet van overbodige zaken. Als er werkelijk een vierde ruimtelijke dimensie bestaat (echt en niet alleen als wiskundige abstractie) dan moet deze volgens mij een duidelijke functie hebben. Die functie ontgaat mij tot op heden.

    • Enceladus Enceladus zegt:

     De fuctie van de derde dimensie ontgaat wezens die in twee dimensies leven waarschijnlijk ook, dus dat zegt niets en bewijst niet dat een vierde ruimtelijk dimensie niet zou kunnen bestaan.

     groet,
     Gert (Enceladus)

  • Voor het zelfde geldt, dat een 2D-vlak slechts een grote vlak nodig heeft ‘om te kunnen bestaan’.
   3D voegt vanuit dat gezichtspunt ook helemaal niks toe !!

   Zo kan ik op een (plat) vel A4 papier heel goed een vlak van 2 bij 3 cm tekenen. 😛
   En met m’n cirkelmal teken ik zelfs een 2D-vlak zonder hoeken. 😀

   – – –

   Wetenschappers proberen de natuur te beschrijven, niet om “iets volstrekt overbodig” toe te voegen.
   Het zou kunnen zijn dat de natuur weldegelijk “4+ ruimtelijke dimensies”** heeft, maar dat dat ons als 3D-wezens simpelweg gewoon nog niet is opgevallen.

   Wiskundig gezien is het mogelijk.
   Wiskundigen voegen echter niet iets toe, maar tasten de grenzen af, en bedenken alvast nieuwe schrijfwijzen om het ‘onmogelijke’ te beschrijven. 😉

   Groet, Paul

   ** 4+ : in bepaalde wetenschappelijke literatuur spreekt men over 4,5 of 6 dimensies, bij strings zelfs over 10 !
   En dat alles naast de dimensie ‘Tijd’.

 3. Mijn dromen zijn vaak 4D 🙂
  Ik zit op Mars een krabje te koken,
  terwijl ik lekker in mijn bed licht te snurken 🙂

  • Enceladus Enceladus zegt:

   Ik hoop voor je partner dat dat snurken licht is als je ligt. 😉
   Anders heb je kans dat je middels een por in je zij weer de 3D-wereld in wordt getrokken.

   groet,
   Gert (Enceladus)

 4. Peter van H. zegt:

  Over hoe het is om als driedimensionaal wezen een tweedimensionale wereld te bezoeken, zijn er natuurlijk de twee prachtige boekjes ‘Flatland, A Romance of Many Dimensions’, dat in 1884 is geschreven door Edwin A. Abbott (zie bijv. https://en.wikipedia.org/wiki/Flatland en het is, met plaatjes, te downloaden via https://github.com/Ivesvdf/flatland/blob/master/oneside_a4.pdf?raw=true) en het in 1957 geschreven vervolg hierop ‘Bol-land, Een roman van gekromde ruimten en uitdijend heelal’, geschreven door de Nederlander Dionijs Burger.

 5. Albert Einstein begon ‘tijd’ in 1912 als vierde dimensie aan te duiden, zoals zijn vroegere hoogleraar Hermann Minkowski al eerder deed. In 1995 zei Edward Witten dat het mogelijk zou moeten zijn een theorie in 11 dimensies te formuleren. Een tijdje geleden creëerde een internationaal team van onderzoekers met twee fotonen een verstrengeling van liefst 103 dimensies. Daarmee is het oude record van 11 dimensies officieel verbroken.

  http://www.kurzweilai.net/a-record-quantum-entanglement-103-dimensions

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: