1 december 2023

Vreemde kraters op Ceres aflevering zoveel

krater_ceres
Ik ben eerlijk gezegd de draad een beetje kwijt hoeveel vreemde dingen we niet zijn tegengekomen op Ceres, de 950 km grootte dwergplaneet, ergens tussen de banen van Mars en Jupiter, waar sinds 6 maart 2015 ruimteverkenner Dawn omheen cirkelt. Nou kom ik weer een krater tegen, die zes

Share

Comments

 1. Bizar! Pluto en Ceres schoppen heel wat ‘ zekerheden’ omver!

  groet,
  Gert (Enceladus)

 2. Het (voormalig) Pentagon van Ceres? 🙂

 3. Enceladus zegt

  Nota bene op nu.nl een artikeltje over Ceres: http://www.nu.nl/wetenschap/4136344/nieuwe-kaarten-kunnen-stippen-dwergplaneet-ceres-niet-verklaren.html

  groet,
  Gert (Enceladus)

 4. Enceladus zegt

  In plaats van het zoveelste robotwagentje naar Mars, mogen ze er van mij nu wel eentje naar Ceres sturen. Natuurlijk is dat een stukkie verder en kost het wat meer brandstof, maar ik vermoed dat het zeer de moeite waard zou zijn.

  groet,
  Gert (Enceladus)

 5. Waarom een krater en geen polder? Misschien wel het polderlandschap van Ceres. Met op sommige plaatsen in de sloten zout omdat de polder zo laag ligt. Alleen is deze afbeelding geen goed voorbeeld voor de ligging van het soort zout.

  Het alternatief zou het ’t Quackjeswater van Ceres zijn? Met een groot gebied lichtgevende broedvogels. Niet te serieus nemen hoor, dit alternatief. Was meer om polders of duinen i.p.v kraters onder de aandacht te brengen.

  https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebied/voornes-duin/route/wandelroute-de-quackroute-in-voornes-duin-bij-hellevoetsluis

  • Enceladus zegt

   Als de witte vlekken op Ceres zich ook nog eens zouden verplaatsen, dan zou dat echt heel spectaculair zijn!

   Lange tijd vond Ik Mars het meest boeiende hemellichaam in ons zonnestelsel. Tegenwoordig moet onze buurman mijn aandacht delen met Enceladus, Pluto, Europa en Ceres.

   Van Pluto krijgen we natuurlijk nog heel veel foto’s, maar waarschijnlijk zullen we daar tientallen jaren op moeten teren. Europa en Enceladus zijn iets dichterbij en daar zie ik tijdens ons leven (ik spreek even namens de mede-veertigers en -vijftigers) nog wel een keer een missie naartoe gaan. Op Mars hebben we een soort abonnement, dus dat komt wel goed. Maar voor zover ik weet is er voor Ceres verder nog niet gepland?

   Het zou eigenlijk verstandig zijn als NASA en ESA budget zouden reserveren voor ‘unexpected interesting objects’, dan kun je steeds inspelen op actuele ontwikkelingen.
   Stel dat (puur fictief, maar toch) er iets heel bijzonders zoals een monolith op Ceres zou worden ontdekt. Dan wil je daar toch zo snel mogelijk een missie naartoe sturen? Dan zouden in ieder geval de financiën geen belemmering mogen zijn. En is er eens vijf of tien jaar lang geen reden om het budget te gebruiken? Dan gewoon sparen, dan heb je meer mogelijkheden als er wèl weer iets bijzonders is.

   groet,
   Gert (Enceladus)

 6. Avatar foto Martin Schoenmaker zegt

  Als ik die kraterwanden bekijk lijkt het wel alsof er veel instortingen hebben plaatsgevonden. Nu lijkt het me niet onwaarschijnlijk dat dit soort instortingen, een van oorsprong cirkelvormige krater een andere vorm kan geven. Wellicht dat de soort ondergrond (rotsformaties) de vorm bepaalt van een krater.

  • Ben Dijkhuis zegt

   Dat is mij ook opgevallen. Het vreemde verschijnsel van lijnen in de kraterwanden, op de torenhoge berg op een ‘vlak’ terrein, alsmede in de krater er vlak naast.
   Kennelijk een nog onbegrepen geologisch proces. Het lijkt wel dat er delen zijn ingezakt en opgestuwd.

  • Enceladus zegt

   In eerste instantie leek wat jij oppert een plausibele verklaring Martin, maar ik heb even pen en papier gepakt en kom tot de conclusie dat het niet kan. De randen van een eerst circkelvormige krater kunnen natuurlijk wel instorten, maar om een hexagoon te krijgen zou je juist oppervlak moeten krijgen dat omhoog komt!

   Bovendien zou je bij instorting van kraterranden toch een onregelmatig vorm langs de randen verwachten?
   En instorting die nette hoeken van 60 graden vormen?

   Nog een paar weken en dan gaat Dawn naar een nog lagere baan. Can’t wait!

   groet,
   Gert (Enceladus)

   • ” … die nette hoeken van 60 graden vormen? ”

    Wordt het tijd voor een bril, Gert? Dat is gewoon hoor, als je ogen al de 50 jaar zijn gepasseerd. 🙂

    Wat in de titel een ‘krater’ wordt genoemd, is dat vrij zeker juist niet.
    Niet alle oppervlakte verschijnselen zijn nu eenmaal kraters.
    BV Hier op aarde zijn de Alpen en de Noordzee-kustlijn geen kraters.
    Zo geldt dat ook zaken op Ceres : niet alles zijn kraters !

    En een regelmatige 6-hoek met “nette hoeken van 60° ” is die dat geval allerminst. De onderste hoek is bijna 90° , De rechterbovenhoek is niet eens duidelijk aan te geven.
    Het Marsgezicht (op Mars) is een duidelijker gezicht, dan dat dit verschijnsel een ‘honingraad’ is. Alhoewel bijen(Apis mellifera) het wel als een bewijs zullen zien dat er aliens ook bijen zijn. 😉

    Vriendelijke Groet, Paul 😉

 7. Enceladus zegt

  Ik blijf maar een bult met daarop een stel puisten zien, in plaats van een krater met daarin versere nieuwe kraters. Hebben jullie dat nou ook?

  groet,
  Gert (Enceladus)

  • Ctrl + Alt + ↓ Maakt van bulten weer kuilen 🙂

   Ctrl + Alt + ↑ Maakt van kuilen weer bulten 🙂

   • Als fotonen ingevangen worden in een tweedimensionaal vlak,
    zijn ze in staat jou gigantisch voor de gek te houden 🙂

    P.S.
    Waar komt in hemelsnaam in vlakland het licht vandaan? 🙂

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: