10 december 2023

Documentaires in aantocht over de zoektocht naar buitenaards leven

Credit: EliaSch/Pixabay.

Van zaterdag 17 tot en met vrijdag 23 oktober zullen enkele documentaires uitgezonden worden op NPO Doc over de zoektocht naar buitenaards leven. De mensheid zoekt sinds jaar en dag naar buitenaards leven. Toch zijn er nog geen harde wetenschappelijke bewijzen gevonden voor intelligent leven op een andere planeet dan de onze. En dat is misschien maar goed ook. Zijn we eigenlijk wel klaar voor een ontmoeting met aliens? Voordat het zover is kunnen we ons maar beter goed voorbereiden op een eventuele ontmoeting met onze buitenaardse evenknie. Zo zien we in ‘Een kus voor de eeuwigheid’ dat er al een schijf vol informatie over de mensheid de ruimte ingeschoten is. In ‘Out of the Blue’ vertellen ooggetuigen over hun ervaringen met ruimtewezens. Kortom, NPO Doc zet alvast wat studiemateriaal op een rijtje want één ding is zeker: we zijn niet alleen!

The Voyager golden disc. Credit: NASA.

Gevoelige plaat

In 1977 werden de onbemande ruimtesondes Voyager 1 en 2 gelanceerd van de aarde, met aan boord een tijdcapsule die boodschappen van de mensheid bevat. Een voor aliens bedoelde gouden plaat met foto’s, muziekstukken en geluidsfragmenten die de diversiteit van het leven en de cultuur op aarde zo goed mogelijk moeten weergeven. Op die manier zouden buitenaardsen een beeld kunnen krijgen van wat ‘de mens’ is. Dokwerk: Een kus voor de eeuwigheid (Wim Schepens, NTR, 2004) laat zien hoe de inhoud van deze schijf tot stand is gekomen. Uitzending o.a. op zondag 18 oktober om 21.10 uur

We zien ze vliegen

Turend naar het universum, zien mensen de vreemdste verschijnselen. In UFO’s yn Fryslan (Thom Verheul, Omrop Fryslan, 2011) vertelt een aantal ooggetuigen over hun ervaringen. Zo ziet Hendrik Kok regelmatig UFO’s vliegen in Oldeberkoop, en neemt Hendrika Jongsma oranje bollen waar boven het Tjeukemeer. Tijdens een bijeenkomst van Niburu, een organisatie die artikelen publiceert over buitenaards leven, blijkt dat zij niet de enigen zijn die contact hebben met ruimtewezens… Uitzending o.a. op dinsdag 20 oktober om 19.25 uur

Hemel en aarde

Buitenaardse intelligentie bestaat, het is slechts een kwestie van tijd tot we een andere levensvorm ontdekken. In Calling E.T. (Annemiek van der Zanden, NTR, 2009) zien we hoe wetenschappers in alle ernst nadenken over de vraag hoe we met buitenaardse wezens moeten communiceren als we ze in de toekomst ontmoeten. Over de beste aanpak zijn de meningen verdeeld, wat weer de vraag opwerpt of de mensheid eigenlijk wel in staat is om buitenaards contact in goede banen te leiden. Uitzending o.a. op zaterdag 17 oktober om 23.15 uur

Ik heb ze met eigen ogen gezien

In de Amerikaanse documentaire Out of the Blue (James C. Fox, 2003) vertellen verschillende mensen over hun rotsvaste geloof in buitenaardse wezens. Zij doen verslag van hun ervaringen met UFO’s en betogen dat het thema door verschillende instanties wordt verdonkeremaand. Ook enkele wetenschappers durven te beweren dat bepaalde ongeïdentificeerde vliegende objecten een buitenaardse oorsprong zouden kunnen hebben. Is het dan misschien toch waar dat overheden bewijzen voor het bestaan van buitenaards leven proberen te verbergen? Uitzending o.a. op dinsdag 20 oktober om 20.25 uur en een maand online

Op zoek naar onszelf

Nog niet eens zo heel lang geleden geloofde de mens nog dat de Aarde het middelpunt van het universum was. De wetenschap heeft de inzichten over de positie van onze planeet en zijn bewoners ten opzichte van de kosmos sindsdien echter sterk veranderd. Inmiddels weten we dat het heelal zo onvoorstelbaar groot is dat het zeer onwaarschijnlijk is dat onze planeet de enige bewoonde is. In NTR Academie – Speurtocht naar buitenaards leven (NTR, 2013) vertelt wetenschapsjournalist Govert Schilling hoe het ervoor staat met onze zoektocht naar buitenaards leven. Hij werpt bovendien de vraag op of wij misschien zelf wel de aliens zijn die we zoeken? Uitzending o.a. op maandag 19 oktober om 20.00 uur

Boodschap voor de toekomst

In het Finse Onkalo wordt diep onder de grond gebouwd aan een gigantische ondoordringbare opslagplek voor nucleair restmateriaal. De bouw begon al in de twintigste eeuw maar zal pas in de 22e eeuw gereed zijn. In Tot in het oneindige (VS, 2009) vraagt regisseur Michael Madsen zich af hoe we het beheer van dit nucleaire afval over moeten dragen aan toekomstige generaties. Hoe maken wij de wezens die in de toekomst misschien wel de dienst uitmaken op aarde duidelijk dat deze nucleaire depots ongeopend dienen te blijven? Uitzending o.a. op woensdag 21 oktober om 21.00 uur Kijk op npodoc.nl/aliens voor meer informatie.

Share

Comments

 1. Ah leuk! Mooie opsomming! Waar is het .ics bestandje voor m’n calendar? 🙂
  Nee serieus. (Ondanks het risico, vanaf nu als compleet gestoord te worden gezien, durf ik toch wel te bekennen dat) de interesse voor buitenaards leven was toch wel mijn belangrijkste motivatie om wat aan sterrenkunde te gaan doen.

 2. Ik kijk er ook naar uit, een leuke en boeiende serie denk ik.

 3. Wordt een leuk weekje, alleen lijken mij sommige docu’s al redelijk oud, maar desnoods niet minder interessant.

  ps. in de eerste zin staat tot vrijdag 23 oktober, maar de datums van de afleveringen gaan maar tot 21 oktober. 🙂

  • Ja ik zag het ook. Datum komt uit het persbericht.

   • gert1904 zegt

    Do omroepen werken met weken van zaterdag (begin weekend) t/m vrijdag. Zo ook mijn Microgids. Verder staat er in de aankondiging van de documentaires: “Uitzending o.a. op …”. Hierbij staat “o.a.” voor “onder andere”.

    Ik zie dus eigenlijk het hele probleem van rudiev niet. 😀😊😉😀😊😉

 4. Olaf van Kooten zegt

  Je kunt veel van die documentaires al kijken via de volgende links:

  Speurtocht naar buitenaards leven:
  http://www.npo.nl/ntr-academie/31-07-2013/NPS_1226782

  UFO’s yn Fryslân:
  https://www.youtube.com/watch?v=0tb2w7fk5d8

  Out of the Blue:
  https://www.youtube.com/watch?v=cYPCKIL7oVw

  Tot in het oneindige:
  http://www.npo.nl/holland-doc/20-01-2011/POW_00360739

 5. Astronoom zegt

  Zaterdag 28 november aanstaande vindt te Zwolle een Awake & Aware-dag plaats, speciaal gericht op het U.F.O.-fenomeen en op BuitenAardsen.

  http://ufowijzer.nl/tekstpagina/AwakeEnAware.php

  • Olaf van Kooten zegt

   “We leven in een bijzondere tijd. Soms lijkt de wereld verder af te zakken in een staat van pijn en chaos. Aan de andere kant zijn er nog nooit zoveel mogelijkheden geweest om deze pijn te transcenderen. Waar bevindt jij je in deze dans van de Goden? Ga je mee op reis? Vanuit de grootsheid van ons Universum naar de grootsheid van ons Aardse leven. De tijd is nu.”

   Je hebt op de verkeerde site een bericht achtergelaten, ben ik bang. Wij zijn niet zo van new age-gezweef 🙂

   • Wat een tekst zeg. Mijn haren staan recht overeind getranscendeerd. Ik kan me voorstellen dat daar je hoodie van afzakt, Olaf (hihi)
    “Ga je mee op reis”…Nou nee, ik ga eerst zuurkool met spek en Veluwse rookworst maken.

    • Enceladus zegt

     Ha ha! Heerlijke Hollandse zuurkool én Hollandse nuchterheid! 🙂

     groet,
     Gert (Enceladus)

    • Ach, 200 jaar geleden hadden ze Olaf zijn kop afgehakt als hij toen verkondigde wat hij hier op de site verkondigd over planeten om anderen sterren, donkere materie en kwantumkul.

     De tijd zal veel inhalen en ook onze kijk op alles.

     • Enceladus zegt

      Daar is maar één passende reactie op mogelijk: Leve de vooruitgang, leve Olaf!

      groet,
      Gert (Enceladus)

     • Blij dat we van die religieuze onderdrukking af zijn, maar nu de hele wereld nog. Hetgeen waar religie altijd tegen was, want het heilige boek was de enige absolute waarheid, heeft ons eigenlijk vrij gemaakt en vooruitgang gegeven. Hier kunnen sommige delen van de wereld nog een les uit trekken, want daar heeft religieuze onderdrukking nog de overhand en in sommige delen lijkt het juist meer de overhand te krijgen. 🙁

   • Astronoom zegt

    Nee hoor, ik zit niet op de verkeerde site wetenschapper Dr. Coen Vermeeren is ook aanwezig.

    • Ja hoor, lekker makkelijk om Coen Vermeeren aan te halen. Alsof dat ook zo’n vage zwever is. Ik heb zijn boek en dat is niet vergelijkbaar met citaten als: “Waar bevindt jij je in deze dans van de Goden?”of “Ga je mee op reis? Vanuit de grootsheid van ons Universum naar de grootsheid van ons Aardse leven. De tijd is nu.”
     Tsjongejongejonge.

     Coen Vermeeren wil het onderwerp ufo’s gewoon bespreekbaar maken. Er zijn getuigen zoals experts, getrainde waarnemers, verantwoordelijke bestuurders en onverschrokken wetenschappers die niet uit zelfzucht spreken. Met gedegen rapportages vaak ondersteund met foto’s, video’s en radarbeelden.
     Laat wetenschappers daar onderzoek naar doen.That’s it.

     Ik vind dat de deur al op een kier is gezet. Zei je 10 jaar geleden dat er buitenaards (intelligent) leven mogelijk was dan werd je hard uitgelachen.
     Nu is dat sinds een jaar of 2-3 ineens niet meer zo.

     En dat heeft niks met energetische healings, graancirkels, het transcenderen van pijn of weet ik niet wat te maken.
     Geen dingen met elkaar gaan verwarren.

     • Astronoom zegt

      Dr. Coen Vermeeren is er zaterdag 28 november toch echt bij aanwezig. Misschien moet je het artikel beter lezen. Ik verwar geen dingen met elkaar.

      http://ufowijzer.nl/tekstpagina/AwakeEnAware.php

     • Duh.. hij is daar aanwezig, ik heb dat artikel gelezen. Ik ga het niet nog eens uitleggen.

     • Olaf van Kooten zegt

      Het gaat erom dat Coen Vermeeren van een heel andere categorie is dan de andere sprekers. Vermeeren is inderdaad een wetenschapper die het ufo-fenomeen serieus wil nemen…..op wetenschappelijke wijze! De rest is pseudo-wetenschap en gelul. Punt.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d