24 juni 2024

MRO ziet lawine op Mars

martian avalanche

Een nieuwe opname van de HiRISE-camera aan boord van de Mars Reconnaissance Orbiter heeft opnieuw laten zien dat de Rode Planeet een complex en actief oppervlak heeft. Op de opname is namelijk een heuse lawine zichtbaar! Deze is niet van sneeuw gemaakt, maar van kooldioxide-ijs – een lawine van droog-ijs dus.

mars avalanche close-up

De lawine was zo’n 20 meter breed en is gespot op een steile rotswand, aan de rand van de gelaagde noordpoolafzettingen van Mars. De ijzige lawine heeft ook stofwolken omhoog geworpen op het moment dat het de zandige bodem bereikte, zoals je hieronder kunt zien:

dust cloud mars

Kooldioxide-ijs, wat dus feitelijk droog-ijs is, vormt in de wintermaanden een dun laagje bovenop het altijd aanwezige waterijs aan de Martiaanse poolkappen. Nu de winter in het noordelijke halfrond van Mars op z’n einde loopt, raakt het kooldioxde-ijs los en kunnen dergelijke exotische lawines plaatsvinden.

Share

Speak Your Mind

*