15 juli 2024

Wie gaat morgen de Nobelprijs voor de Natuurwetenschappen winnen? Wellicht Vera Rubin?

Vera Rubin

Vera Rubin

Morgen – dinsdag 6 oktober – wordt om 11.45 uur Nederlandse tijd

Share

Comments

 1. Het ISS en nobelprijs voor de vrede? Ik snap dat het in de wetenschappelijke wereld een samenwerking van vele landen is, maar in de wereldpolitiek zie ik dat niet echt terug. En dan doel ik eigenlijk op de verstandhouding tussen amerika en rusland.. Of heeft het een andere reden?

  • In het ISS werken de Russen en Amerikanen prima samen, ondanks alle spanningen 400 km lager. Ik vind het een uitstekende kandidaat.

   • Ik ben me bewust van de samenwerkingen binnen het ISS project, maar ik zie zo niet welk effect het ISS heeft gehad op de wereldvrede, want de twee kemphanen staan momenteel weer lijnrecht tegenover elkaar, zowel door oekraine als nu ook met syrië. Ik zie niets anders dan een oplaaiing van een nieuwe koude oorlog met proxylanden als oorlogsgebied.

    Edit: ook wil ik nog toevoegen dat rusland de samenwerking wilde stoppen door de sancties van de vs en eu tegen rusland. Ook heeft de nasa toch bevoorradingen door russische raketten gestopt. De globale spanningen tussen de vs en amerika heeft juist ook zijn weergave op het ISS met alle gevolgen van dien.

    • Ik denk dat Rudiev gelijk heeft ; Het ISS is een mooie wetenschappelijke samenwerking, maar deze heeft de wereldvrede niet versterkt of vooruit geholpen.
     Dan kan ISS beter (ooit) de Nobelprijs voor de (toegepaste) natuurkunde krijgen.

     Op Wikipedia las ik dat de Nobelprijs onder anderen een geldbedrag behelst, ” // bedoeld ter ondersteuning van verder onderzoek, zonder dat de prijswinnaar zich met de financiering daarvan hoeft bezig te houden // ” ….
     Is dat bedoeld als humor ? Veel van de Prijswinnaars bij natuurkunde zijn al op leeftijd, en hun onderzoek is juist al helemaal gemeengoed in de Wereld van Natuurkunde.
     Of zie ik dat zo verkeerd. 🙂 😕

     Groet, Paul

 2. http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/physics/laureates/2015/press.html

  The Royal Swedish Academy of Sciences has decided to award the Nobel Prize in Physics for 2015 to

  Takaaki Kajita
  Super-Kamiokande Collaboration
  University of Tokyo, Kashiwa, Japan

  and

  Arthur B. McDonald
  Sudbury Neutrino Observatory Collaboration
  Queen’s University, Kingston, Canada

  “for the discovery of neutrino oscillations, which shows that neutrinos have mass”

Speak Your Mind

*