15 september 2019

Mysterieuze rimpelingen ontdekt bij planeetvormende schijf

Afbeeldingen gemaakt met de VLT en Hubble van de schijf rond AU Microscopii

Afbeeldingen gemaakt met de VLT en Hubble van de schijf rond AU Microscopii

Astronomen hebben nog nooit eerder waargenomen structuren ontdekt in een stofschijf rond een nabije ster. Ze gebruikten daarvoor opnamen met de Very Large Telescope van ESO en de Hubble Space Telescope van NASA/ESA. De snel bewegende, golfachtige structuren in de schijf rond de ster AU Microscopii lijken in niets op wat ooit is gezien of voorspeld. De resultaten worden op 8 oktober gepubliceerd in het het tijdschrift Nature.

AU Microscopii, of AU Mic, is een jonge, nabije ster omgeven door een grote stofschijf ((AU Microscopii bevindt zich op slechts 32 lichtjaar van de aarde. De stofschijf bestaat hoofdzakelijk uit planeto

Reacties

 1. Vooral de linker zijde lijkt ‘onstabiel te zijn, en dat is merkwaardig om dat de onderdelen waaruit de ‘stofwolk’/proto-planetaire-schijf bestaat, rondjes om zijn ster ‘hoort’ te draaien. Enige onregelmatigheid zou dus niet aldoor aan dezelfde zijde moeten zitten…

  Ik weet niet wat voor een snelheid de zonnewind (Sol) heeft, maar ik zou me kunnen voorstellen dat er ‘af en toe’ een komeetachtig object door de lokale zonnewind wordt getroffen, waardoor deze verdampt en zo kractig naar buiten wordt geblazen. Bij een jonge ster/ jonge proto-planetaire schijf heb je misschien wel veel meer van dergelijke verse kometen, waardoor de effecten onverwacht krachtig zouden kunnen zijn… 😕

  Groet, Paul

 2. Enceladus Enceladus zegt

  Wellicht een zeer nabij Zwart Gat dat materie van dit net geboren zonnestelsel naar zich toe trekt (en dus feitelijk aan astronomische kindermoord doet)?

  groet,
  Gert (Enceladus)

  • Het is een jonge ster waar die rimpels ontdekt zijn. Ik zou niet weten hoe daar een zwart gat verzeild kan zijn, lijkt mij niet erg waarschijnlijk.

   • Enceladus Enceladus zegt

    Nee, niet erg waarschijnlijk, dat weet ik, maar het verschijnsel is zo onverwacht dat je aan de gekste dingen gaat denken.

    groet,
    Gert (Enceladus)

    • gert1904 gert1904 zegt

     Een zwart gat zou ook de cirkelvormige van de stofschijf beïnvloeden, en de baan van AU Microscopii. Er zijn waarnemingen aan protoplanetaire schijven die al verstoord worden door een veel kleinere massa dan een zwart gat, nl. een planeet.

 3. Het zal wel weer één van mijn “slimste” opmerkingen worden 🙂 ,
  maar mag ik dit vergelijken met tsunami golven?
  Dit, omdat een “minimale”verplaatsing verticaal, horizontaal een enorme snelheid kan creëren.

  https://nl.wikipedia.org/wiki/Tsunami

  • Ach Mardi…X Natuurlijk mag jij dit vergelijken met tsunamigolven. “De snel bewegende, golfachtige structuren…” en citaat:”Ze doen denken aan rimpelingen in water.”
   Er zullen vast wel meer vergelijkingen zijn.

   In jouw link: Bij schoksgewijze beweging van de zeebodem langs geologische breuklijnen, kunnen plotsklaps grote volumes water opgetild of weggezakt raken, vooral als zich een zeebeving op kilometers diepte voltrekt

   -Dan zou in dit geval de zonnevlammen de functie van de zeebodem moeten hebben.

   Verderop in jouw link hebben ze het over springvloeden.

   -Zou de oorzaak van die rimpelingen daar dan niet eerder mee vergelijkbaar kunnen zijn?

 4. gert1904 gert1904 zegt

  Ik kan alleen de abstract van het artikel vinden. Natuurlijk. Zie:

  http://www.nature.com/nature/journal/v526/n7572/full/nature15705.html

  Als ik de lijnen uit figuur 3 mag extrapoleren naar het verleden kom ik rond 1980-1990 uit op het oppervlak van AU Microscopii…

  Toen zou daar een dramatische gebeurtenis plaatsgevonden kunnen hebben.

 5. Ik heb er zojuist nog even een extra afbeelding van de rimpels aan toegevoegd, afkomstig van http://hubblesite.org/newscenter/archive/releases/2015/36/image/a/format/web_print/

 6. Bert Morriën zegt

  Ik dacht even dat AU Miccroscopii identiek was met KIC8462852, maar niet dus, de laatste is zo mogelijk nog geheimzinniger.
  “Over the duration of the Kepler mission, KIC8462852 was observed to undergo irregularly shaped, aperiodic dips in flux down to below the 20% level. The dipping activity can last for between 5 and 80 days.”
  Zie de volgende links.
  http://www.theatlantic.com/science/archive/2015/10/the-most-interesting-star-in-our-galaxy/410023/
  http://arxiv.org/pdf/1509.03622v1.pdf

  • De magneet onder en boven druk is aan het draaien .de weerkaatsing van de verschillende materiaaldelen zorgt er voor dat er golven ontstaan die met verschillende kracht door de magneet pool word weggeduwd.

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: