30 november 2023

Ben vanavond even weg – The Martian kijken

Vanavond even geen blogjes, er zijn dringender dingen aan de orde, zoals The Martian kijken. 😀 Monique heeft ‘m al gezien, Jurgen ook en vanavond ga ik ‘m bekijken, samen met o.a. collega-Astrobloggers Paul Bakker en Jan Brandt. Om vast in de stemming te komen hier een h

Share

Comments

 1. Olaf van Kooten zegt

  Leuk, ik ga ‘m vanavond toevallig ook bekijken 😉

 2. Veel plezier. Hij is echt goed!

 3. ” Het is toch gewoon een Robinson Crusoë -film, maar dan zonder tropisch eiland of kans op een Vrijdag.”

  Veel kijkplezier. Paul 🙂

 4. Mooie film echt genoten, alleen (weer) jammer van het ongeloofwaardige einde maar ja het blijft een Hollywood productie
  Groeten Wim

  • Enceladus zegt

   Ha, ook iemand die het een beetje gehad heeft met die eeuwige happy-endings! 😉
   Maar ik heb toch genoten van de film hoor. Erg goed, maar ook weer niet de beste SF-film aller tijden.
   We worden de laatste jaren overigens wel elke herfst verwend met zo’n film.

   groet,
   Gert (Enceladus)

  • Happy end komt niet door Hollywood hoor. Was ook al in het boek.

 5. De film had van mij nog wel 15 minuten langer mogen duren want ik miste twee pittige scènes met de rover op weg naar de afgesproken plaats van vertrek. Als je het boek niet gelezen hebt dan maakt het niks uit. Ik denk dat ze het spannende eind belangrijker vonden en daar voor gekozen hebben.

  Mijn eerste reactie na de film kun je hier lezen

  Zodra de film uit is ga ik hem downloaden. Die ga ik nog wel meerdere keren bekijken, net als: Contact, Close encounters of the Third Kind, District 9, Signs, The Dish, The Fifth Element, ik schiet nu al in een lachstuip als ik die gekke ‘Ruby Rhod'(Chris Tucker) met z’n kroketkapsel voor me zie, Interstellar, War of the Worlds, Independence Day, Mission to Mars, The Arrival uit 1996 (oeps met Charlie Sheen haha, maar toch) Meer schiet me even niet zo gauw te binnen. Ik heb ook favoriete series 😛

  • Mooi lijstje! Ik hoop dat ze ooit nog de Helliconia trilogie verfilmen.

   • @Wim, leuk om te horen want ik ben de enige in de familie die van dit soort genre houd.
    @Gert:
    Ja, dat geldt ook voor mij Gert. Heb ook iedere keer zitten janken. Hoe het verlies van haar vader op zeer jonge leeftijd zo’n invloed op dat meisje gehad heeft. Om nog maar over het onrechtvaardige aspect in de film te zwijgen.
    Jodie Foster heeft dat als volwassene in de film echt goed vertolkt. Ik zag haar later nog in de film Elysium. Het gezichtje zit er nog wel in (leeftijdsgenootje van ons 😛 )

    Oh damn, klopt Total recall (is wel een tijdje geleden dat ik die nog eens gezien heb, vandaar)

  • Enceladus zegt

   Contact is zo’n ongelooflijk mooie film, Monique. Af en toe bekijk ik hem opnieuw. En vaak weer met tranen in de ogen. Ontroerend mooi!

   Je vergeet Total Recall nog. Van een heel ander kaliber, maar uiteindelijk toch ook SF en ook op Mars. Binnen het specifieke SF-genre toch wel een topper.

   groet,
   Gert (Enceladus)

   • Ik heb bijna alles gelezen op SF gebied qua boeken.
    Maar wat is de mooiste film?
    Natuurlijk ook voor iedereen persoonlijk.
    Dat zou een mooie nieuwe blog zijn
    Groeten,
    Wim

  • Mijn top 3 van beste s.f. films ooit.

   1- Close encounters of the Third Kind
   2- 2001: A Space Odyssey
   3- Contact

   En omdat het één van de eerste humor s.f.films was, als tip 🙂
   Spaceballs.
   Na het zien van deze s.f. heb ik 3 dagen nodig gehad om bij te komen 🙂
   https://youtu.be/0uzEgsHypgM

   • @Mardi, ik kan er niet over oordelen over de Film Spaceballs (nooit gezien) Ik heb de trailer bekeken en denk dat het ongeveer in hetzelfde rijtje als Mars Attacks ligt?

    Ik vond Mars Attacks wat flauw, maar keek het toch. Ik moest op het eind wel hard lachen toen duidelijk werd wat het ultieme ‘wapen’ was om die nare Marsmannetjes klein te krijgen.
    De stem/song van Frank Ifield (draaide mijn moeder vroeger vaak)

    • Spaceballs was een parodie op de toen (1987) bekende Star War films.
     Hier nog een link naar een paar leuke fragmenten (al zijn sommige wel wat flauw)
     https://youtu.be/AcY090XV284

     Ik denk dat ik Close encounters of the Third Kind toch zeker wel een 10 keer gezien heb.
     Het mysterieuze en de spanning is, wat deze film zo goed maakt.
     En dat geld eigenlijk ook voor de andere twee films, maar dan wel in mindere mate.

     The Martian wil ik ook, binnenkort, nog gaan zien.
     Gezien mijn avatar, voor mij zowiezo verplichte kost 🙂

  • Jurgen Kobierczynski zegt

   Ik ga voor:
   -Blade Runner
   -Interstellar
   -Star Trek (de laatsten vooral)
   -Oblivion
   -Minority Report

   • Oblivion was ook wel een leuke film, maar wat mij in deze film vooral opviel nadat ik hem gekeken had was de muziek die je regelmatig op de achtergrond hoort. Het verhaal speelde zich natuurlijk af in een soort van apocaliptische wereld, maar de muziek droeg zeer goed bij aan de sfeer van de film om dat soort apocaliptische gevoel te creëren die de film uitbeeld. En dan had je ook nog het commando met die vrouw die elke keer vrouw of ze nog een goed team waren, dit was een soort signaal dat er meer aan de hand was, wat later ook bleek dan.

  • Olaf van Kooten zegt

   Contact vind ik nog steeds één van de beste films die ik ooit gezien heb 🙂

 6. @Mardi: Ah, ik ben geen Star Wars fan. Ik heb gisteren nog The Close Encounters zitten bekijken op Ziggo (myprime) stond het bij sci-fi gratis aangeboden.

  Over Mars Attacks moet ik even wat recht zetten. Het was Frank Ifield niet, maar Slim Whitman met: When I’m calling you
  Mars Attacks https://www.youtube.com/watch?v=0s9-qP7_Q1E
  Slim Whitman: https://en.wikipedia.org/wiki/Slim_Whitman
  Het lijkt wel heel erg op elkaar en uit de antieke tijd.
  Niet echt mijn muziek (al dat gejodel), maar in die tijd misschien wel.
  http://www.allmusic.com/album/the-best-of-frank-ifield-mw0000677781

  @Jurgen: Ook een mooi lijstje. Ja, Star Trek heb ik ook (ik heb heel wat gebrande DVD’s) o.a Star Trek First Contact, Star Trek Insurrection…
  Nu ik mijn map erbij gepakt heb…zie ik nog Phenomenon 1996, Galaxy Quest 1999, The X-Files, The Island, The Astronauts Wife, Starship Troopers, Gattaca, Flash Gordon, I,Robot, Space Truckers (haha), Surrogates, Antitrust…pff wat een hoop nog

 7. Tsjonge, wat een hoop reacties. Duidelijk een film die leeft. Zoals gezegd ben ik ‘m gisteravond gaan kijken, samen met Jan en Paul. Zoals Olaf zei ging hij ‘m gisteravond ook zien en laat dat nou in uitgerekend dezelfde bioscoop zijn geweest als waar wij waren, Hollywoud in Almkerk. We waren dus met vier Astrobloggers in dezelfde biosscoop. 😀 Het is echt een leuke bioscoop, waar je ook tijdens de film eten en drinken kunt bestellen. Kan ik iedereen aanraden. Over de film heb ik nagedacht om daar een aparte blog aan te wijden, maar ik doe het toch maar gewoon zo via de reacties. The Martian was volgens mij goed, maar niet super. Het waren schitterende beelden van Mars, van lanceringen, van acties in de ruimte, er waren momenten dat ik even tranen voelde opkomen (van die snik snik momenten), het verhaal van de film was goed. Maar toch, ik miste eigenlijk één ding: spanning, dat ik op het puntje van mijn stoel zit, wachtend tot wat komen gaat. Op de één of andere manier miste ik gewoon spanning in de film, ik kan ’t verder niet verklaren. Ik heb ook het boek gelezen en achteraf bezien denk ik dat het boek wel spanning liet zien, dat was een ‘pageturner’ die mij geheel in z’n greep had. Wellicht dat de andere bloggers er een hele andere mening over hebben en wellicht een blog aan wijden, be my guests. 🙂

  • Enceladus zegt

   [SPOILER ALERT: niet verder lezen als je de film nog niet gezien hebt]

   Dat herken ik wel Arie. Het is vanaf het eerste moment duidelijk dat dit een film met een happy ending zal zijn. Té Amerikaans. Daardoor ontbreekt de spanning. Je kijkt dan vervolgens vooral naar prachtige beelden (en dat is genieten!) en je kijkt naar hoe het verhaal zich ontvouwt, omdat je benieuwd bent hoe hij gered zal worden.

   Ergens halverwege ging het al door me heen dat de rest van de crew weleens terug zou kunnen gaan. En ja hoor… Ook die scene waarbij ze daar over stemmen, vond ik veel te gladjes. En dat is jammer.
   Dus ja, een goede film, maar zeker geen klassieker.

   groet,
   Gert (Enceladus)

   • Ja, er was teveel eensgezindheid onder de crew. Had toch leuk geweest als er gevechten waren uitgebroken aan boord van Hermes, rebellie om de macht.

    • Enceladus zegt

     Dat bedoel ik met ’te gladjes’. Het was veel geloofwaardiger geweest als één of twee van hen niet wilden en zich mokkend hadden moeten neerleggen bij het meerderheidsbesluit om dan vervolgens na de succesvolle redding toch blijdschap te tonen. Gemiste kans.

     groet,
     Gert (Enceladus)

  • Paul Bakker zegt

   Ja, ik ben het eens met de meningen die hier staan: mooie beelden, hier en daar ‘over de top’ en ongeloofwaardig (vooral op het eind) op z’n Hollywoods, maar zeker de moeite waard om te zien.
   Wat mij tegen ging staan was de voortdurende disco-muziek. Ik denk dat de film met goede filmmuziek veel beter tot zijn recht was gekomen.

   • Jan Heuser zegt

    Gisteravond de film gezien. Fantastische film.

    Ik heb nog eens extra op de muziek gelet, maar er zit wel degelijk goede (klassieke) filmmuziek in de film verwerkt hoor. Misschien niet opgevallen? Alleen in de wat vrolijkere fragmenten kwam die disco-muziek voor. En die waren volgens mij ook nog eens toepasselijk uitgezocht voor die fragmenten.

  • Olaf van Kooten zegt

   Het is was inderdaad erg leuk om mijn gewaardeerde AstroBlogs-collegae weer eens te zien. Zoals Jan tegen me zei, we hadden eigenlijk wel een rode loper verwacht. Je krijgt immers niet zomaar een groot deel van de “harde kern” van AstroBlogs op bezoek! 😀

   De film vond ik een beetje tegenvallen. Op io9 (één van m’n favoriete websites, een aanrader voor mensen de houden van Nerd Culture) werd de film “de beste thriller van het jaar” genoemd. En van alles wat de film was, was het juist geen thriller. De beelden waren prachtig, het was één grote ode aan de wetenschap en aan de ruimtevaart, maar ik vond het gewoon niet spannend. Ja, op sommige momenten voorspelbaar zelfs. En naarmate de film vorderde werd het allemaal steeds ongeloofwaardiger, maar daar had Interstellar ook al last van.

   Al met al best een goede film, maar ik had er meer van verwacht. Eindoordeel: een 7,5

   Disclaimer: Mijn vaste filmmaats en ik staan erom bekend ontzettende azijnzeikers te zijn als het op films aankomt. Het is niet snel goed 😛 – we zijn wat dat betreft net die twee oudjes uit de Muppet Show 😉 – dus wellicht vandaar dat ik de film wat minder goed gewaardeerd heb dan m’n hooggeëerde collega’s 🙂

 8. Gravity en Aliens niet te vergeten.
  Contact is echt super, het boek ook.

 9. Morgenavond ook maar eens de film gaan zien. Heb al kaartjes.

 10. Een boek beleef je anders dan de film. Ik heb het boek een week niet durven uitlezen op het moment dat Watney moest vertrekken. Ik vreesde het ergste en ging daar vanuit.

  De meeste films (ook de klassiekers) zijn op z’n Hollywoods. Deze film is op een andere manier spectaculair. Ik ging niet voor de spanning, maar wilde wel eens zien hoe hij daar de problemen aanpakte. Zoals je een documentaire bekijkt. Ik wist het eind al dus daar ging ik niet voor.

  Als ik deze film met Interstellar vergelijk dan is The Martian veel realistischer. Interstellar heeft visueel behoorlijk wat Hollywood momenten vergelijkbaar met de eindscène van The Martian.

  Films als Interstellar, The Martian of Gravity zou ik niet als toekomstige klassiekers rekenen.

  1 Ja, ik ging voor de beelden en die waren perfect weergegeven.
  2 Spannend? Daar ging ik niet voor, maar er waren momenten van OMG!
  3 De disco-muziek. In het boek droop de ergernis er regelmatig vanaf. In de film stak Watney er de draak mee.

  – Stel je zit jarenlang zielsalleen op Mars met beperkte muziek tot je beschikking. Wat kun je het best verdragen?

  Metal, Klassiek, Jazz (pep pep pepperdepep), Acid rock, Hardrock, Punk, Funk, Folk, Gospel, Rap, Celtic, Gothic?
  of
  Disco, Reggae, Rock-‘n-roll, Glamrock, Dance…?

  De film met een filmmuziekje eronder klopt niet. Watney is op Mars en heeft alleen deze muziek.

  Het is een verhaal van Andy Weir. Hij koos voor eensgezindheid onder de crew. Hij maakte er geen melodramatisch verhaal vol zelfmedelijden of gezeur van. Roeien met de riemen die je hebt. Je hebt vanaf het begin geen idee of het goed zal aflopen (wel als je het boek gelezen hebt)

  PS, ik voelde totaal geen tranen opkomen bij deze film. Heb met bewondering gekeken en zelfs gedacht dat ik onder betere omstandigheden daar best zou willen zijn (met hooguit nog een paar andere) Dat zou zo’n Watney figuur moeten zijn die creatieve oplossingen kan bedenken, geen zeurpiet of azijnzeiker iig.

  Ik geef de film een 9.5 omdat ik het wel begrepen heb hoe Andy Weir het bedoelde ;-P

  • @ Monique,
   Als een film voor 95 procent realistisch is dan vind ik het jammer dat het einde
   zo ongeloofwaardig is. Kan me niet voorstellen dat een toekomstige “ares III”
   geen soort reddingssloep heeft. Maar zoals ik al zei: genoten heb ik toch wel.

   Ik kan niet wachten op het moment dat de mens landt op Mars.
   Ik weet nog goed die zomerdag in 1969 (ik was toen 8 jaar) dat ik met rode oortjes
   de maanlanding zag op tv.

   Een film zoals bijvoorbeeld The Fifth Element beleef ik dan weer heel anders.

   Groeten,
   Wim

   • @Wim: Dat ben ik wel met je eens. Een goede afloop ligt ergens ook wel in de lijn der verwachting. Watney weet ondanks alle tegenslagen zich aardig te redden. Het boek heeft een positieve insteek.

    Aha, ik weet ook die zomerdag in 1969 (ik was toen 7 jaar) We zijn leeftijdgenootjes 😀
    https://www.youtube.com/watch?v=mqY15J5bX_8

    Ja, ik beleef The Fifth Element ook heel anders dan de serieuzere Sci-fi films. Het werkt op mijn lachspieren net als een voorstelling van Yochem Myjer.

  • Enceladus zegt

   Monique schreef: “Je hebt vanaf het begin geen idee of het goed zal aflopen (wel als je het boek gelezen hebt).”

   Nou, ik had het boek niet gelezen en had juist vanaf moment 1. het idee dat het goed zou aflopen. En daardoor was het niet spannend. Wel was ik benieuwd naar hóe het dan zou gaan. Ik kan niet goed aangeven waarom ik nou wist dat het goed zou aflopen.

   Enfin, gelukkig is dat kennelijk voor iedereen weer anders. Any weir heeft een knap verhaal neergezet en het is mooi gefilmd.

   groet,
   Gert (Enceladus)

   • @Gert: Ik vind het knap dat jij zonder het boek te hebben gelezen dat goed had. Volgens mij lopen de meeste films wel goed af. Als ik in de bioscoop zit denk ik nooit meteen vanaf moment 1 hoe een film zal aflopen. Hooguit pas tegen het eind.

    Ik wist ook niet hoe de Titanic zou aflopen (haha) dus die zag ik toen niet aankomen. Drijvend in het ijskoude water dacht ik dat ze allebei nog wel gered zouden worden. Zo’n romantische film en dan…
    Ik was toen he-le-maal verdrietig.

    In het geval van The Martian zou ik het niet goed hebben laten aflopen. Het is dan acceptabel, geloofwaardig en toch een mooie film. Zijn bijgehouden logboek zou een bijzondere nalatenschap geweest zijn.
    Andy Weir dacht er anders over. Het boek heeft een positieve insteek dus eigenlijk had ik beter moeten weten.
    http://www.imdb.com/title/tt3659388/?ref_=fn_al_tt_1

    • Enceladus zegt

     Ja, Titanic was een echte tranentrekker hè? Alsof het water in de film nog niet genoeg was… 😉

     Weirs positiviteit vind ik wel aanstekelijk hoor. Ik heb dus beslist wel van de film genoten en zal t.z.t. zeker de DVD kopen. Hoort gewoon in mijn collectie.

     groet,
     Gert (Enceladus)

  • Paul Bakker zegt

   “De film met een filmmuziekje eronder klopt niet. Watney is op Mars en heeft alleen deze muziek.”

   Dat vind ik onzin. Er is héél veel tijd in de film dat Watney geen muziek luistert en jij als toeschouwer wel muziek hoort. Geluiden en een ‘muziekje’ (waarom het verkleinwoord?) kunnen heel bepalend zijn voor de sfeer van een film. Jij kiest toch ook zorgvuldig je muziek uit bij je films?

   • Smaken verschillen. De muziek is heel bepalend in een film. In deze film klopt het (mijn mening) Het is niet storend. Bij jou ging de discomuziek tegen staan (dat kan) De korte filmpjes die ik maak met een gekozen muziekfragment kun je niet echt vergelijken met een lange speelfilm denk ik.
    Ik heb in ieder geval genoten.

 11. Jan Heuser zegt

  Gisteravond de film gezien. Fantastische film. Het soort realistische SF waar ik van hou. En niet alleen ik vond dat, maar mijn dochter en haar vriend die beiden geen fanatieke ruimtevaart liefhebbers zoals ik zijn, vonden dit ook.De film staat momenteel ook bovenaan de lijsten.

  Ik heb nog eens extra op de muziek gelet, maar er zit wel degelijk goede (klassieke) filmmuziek in de film verwerkt hoor. Misschien niet opgevallen? Alleen in de wat vrolijkere fragmenten kwam die disco-muziek voor. En die waren volgens mij ook nog eens toepasselijk uitgezocht voor die fragmenten.

  Voor mij was de film helemaal top.

  • Precies Jan. Wat betreft de filmmuziek leg jij het beter uit dan ik. Er zit filmmuziek in dat klopt, logisch. De film duurt te lang voor alleen maar disco. In het boek komt discomuziek nadrukkelijk naar voren en hoe Watney erover denkt. In de film heeft Watney het daar een paar keer over en daarnaast hebben de filmmakers het zelf goed toegepast op bepaalde momenten. De filmmuziek is aanvulling.
   Maar ik was niet duidelijk in mijn uitleg (misverstand)

   Citaat Paul:
   “Wat mij tegen ging staan was de voortdurende disco-muziek. Ik denk dat de film met goede filmmuziek veel beter tot zijn recht was gekomen.”

   Mijn citaat daarop (onzin volgens Paul):
   “ De film met een filmmuziekje eronder klopt niet. Watney is op Mars en heeft alleen deze muziek.”

   Beter had ik dit opgeschreven, zoals ik het bedoelde:

   – De discomuziek in de film vervangen door een filmmuziekje eronder klopt niet. Watney is op Mars en heeft alleen deze muziek.”

   Deze film met goede filmmuziek (zonder disco) zou een specifiek aspect missen.

   Jan, voor mij was de film ook helemaal top (inclusief discomuziek) 😛

 12. Enceladus zegt

  Andy Weirs volgende boek zal zich op de Maan afspelen: http://www.huffingtonpost.com/entry/andy-weir-new-book_56731588e4b0648fe302a63c

  groet,
  Gert (Enceladus)

 13. Enceladus zegt

  Aardappels speelden een niet onbelangrijke rol in ‘The Martian’. Of NASA door deze film geïnspireerd is, weet ik niet. Feit is wel dat er een proef wordt gedaan in Peru met grond die zoveel mogelijk op Marsgrond lijkt.

  Zie: http://www.nu.nl/wetenschap/4187191/nasa-wil-aardappels-kweken-mars.html

  groet,
  Gert (Enceladus)

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: