31 oktober 2020

Eindelijk tevreden over mijn zelfgemaakte Astrofoto van Andromeda stelsel (M31)

Ik ben sinds 2011 actief als amateur astro-fotograaf en sindsdien probeer ik mijn eigen ultieme plaatje te maken van het Andromeda stelsel. Elk jaar zie ik prachtige plaatjes voorbij komen van mensen die het Andromeda stelsel gefotografeerd hebben en elk jaar doe ik pogingen dit te evenaren. Alhoewel ik redelijk tevreden ben over mijn resultaten t.n.t. heb ik niet het plaatje kunnen maken zoals ik dat voor ogen had. Maar nu dan toch eindelijk wel: er is nl. rondom de buitenkant van het stelsel een vage sluier van sterren die lastig zichtbaar te maken is

Edit (9-10-2018): door een storing in verleden zijn tekst en plaatjes verdwenen. Daarom bij deze het plaatje alsnog weer geplaatst, maar dit keer de recente versie die ik met APP (Astro Pixel Processor) heb nabewerkt. Eigenlijk alleen de sterkleuren gecorrigeerd en verzadiging verhoogd.

Comments

 1. Jan, prachtige foto van ons buurstelsel. Je zal mij er geen tekortkomingen in zien ontdekken hoor. 🙂

 2. Martin Schoenmaker zegt

  Tekortkomingen bestaan niet. Wat jij tekortkomingen noemt zijn de kenmerken van de foto die deze onderscheid van de andere foto’s van collega astrofotografen. Prachtige foto en mooie bewerking!

 3. Ik vind dit een prachtig resultaat na een enorme tijd en geduld die hier is in gestoken – gefeliciteerd .

 4. Fantastisch…!

 5. PRACHT PLAATJE!
  Zo’n opname zie ik voorlopig met mijn 7.2 mp Sony Cyber-snot camera nog niet maken 🙂

  Zal wel nooit lukken ook (vrees ik) 🙂

 6. Harry Keizer zegt

  Prachtige opname! Proficiat hoor!
  Hoop zelf ooit zo’n opname te maken als mijn Meade een keer uit de verpakking komt haha..

 7. Paul Bakker zegt

  Schitterende opname, Jan. De meeste astrofotografen zijn enorm kritisch op hun eigen werk en jij ook.
  Ik ben benieuwd, als je dan toch PI hebt gebruikt, waarom je niet gecalibreerd en gestacked hebt in PI. Toch het gemak van DSS?

  Ik heb nog één kanttekening. Niet op je foto maar op je commentaar: “….dat geldt overigens altijd als je door een telescoop kijkt. Alles blijven vage vlekjes”.
  Dat is niet waar voor alles en zeker niet voor de Andromedanevel. Als ik die bekijk door een verrekijker vanaf een donkere plek als bijvoorbeeld Grand Champs dan zie ik het hele stelsel en vind ik het adembenemend mooi. En sterrenhopen vind ik vaak mooier door een telescoop dan op foto’s. Sterren (vooral de meer heldere) worden op langbelichte foto’s altijd uitgesmeerd (tenzij ze zijn undersampled en dan zijn het vierkantjes).
  Zelfs vlekjes kijken kan genoegen geven. Het besef dat het licht van zo’n vlekje dat op je netvlies valt van miljoenen lichtjaren ver weg komt, en is vertrokken toen er nog dinosaurussen op Aarde rondliepen, is toch een andere beleving dan het detecteren van het licht via een camera. Alleen al het feit dat je het kán zien, ook al zie je geen details en schoonheid, geeft sommigen onder ons (waaronder ikzelf) voldoening.
  Zo was bijvoorbeeld voor mij de kick van het daadwerkelijk zien van de supernova in M82 minstens even groot dan het fotograferen ervan. Ook al was het maar een puntje licht dat er eerst niet was en toen ineens wel.
  Tot zo ver dit pleidooi voor visueel waarnemen van deze astrofotograaf 🙂

  • Jan Heuser zegt

   Inderdaad gemak van DSS. Gaat bij mij altijd feilloos en in PI zijn er gewoon teveel parameters die je kan of soms moet aanpassen waardoor het voor mij te ingewikkeld wordt.

   M.b.t. je commentaar: sterrenclusters zijn inderdaad wel mooier door de telescoop. Da’s waar. En door de giga telescoop van Andre in donker Frankrijk was ik ook wel onder de indruk van de details die je kon zien. Misschien moet ik vaker komen waarnemen bij Huygens om visuele waarneming meer te gaan waarderen. 😉

   • Martin Schoenmaker zegt

    Ik heb gisteren M13 bekeken door mijn elfje, vervolgens door een 30cm Dobson en daarna door een 50cm!!! Dobson. Wat een pracht en praal is er al te zien in de 30cm, waar het een pluizig vlekje blijft in mijn elfje. En in die 50cm zag ik inderdaad iets wat de plaatjes in tijdschriften overtrof. Ongelooflijk!

 8. Mooie foto ‘s. Ik wist niet dat je zulke goeie beelden kon krijgen met een kleine telescoop. Hoe goed kun je de planeten in ons eigen zonnestelsel in beeld krijgen?

 9. Wat is die witte vlek onder het Andromeda stelsel?

 10. @Jan Heuser

  Ik ben heel erg benieuwd hoe de onbewerkte versie van de foto eruit ziet.

  Zou u die ook hier kunnen plaatsen?

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: