29 november 2023

Curiosity bevestigt dat er ooit een meer is geweest in de Gale krater

Voorstelling van de krater Gale, gevuld met water. Credit: NASA/JPL-Caltech/ESA/DLR/FU Berlin/MSSS.

Onderzoek met de Marsrover Curiosity aan de onderste sedimentslagen van de berg Mount Sharp in de Gale krater op Mars heeft laten zien dat deze lagen lang geleden afgezet zijn door water en niet door wind. Dit nieuws komt kort na het nieuws dat er op Mars met behulp van de Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) stromend water op Mars is ontdekt. Afgelopen vrijdag werd er een artikel van het wetenschappelijk team van Curiosity in het tijdschrift Science aan gewijd. Curiosity rijdt sinds 6 augustus 2012 rond in de Gale krater en is afgelopen jaren onderzoek gaan doen aan de gesteentes aan de voet van de 5,5 km hoge berg Mount Sharp en de onderste regionen daarvan. De berg is opgebouwd uit verschillende sedimentslagen – dé reden waarom men Curiosity naar deze plek op Mars stuurde – maar de precieze oorsprong van die lagen was nog niet bekend.

Platte, losse stenen in de Kimberley formatie. Ze wijzen allen in de richting van de voet van Mount Sharp, een teken dat ze door water zijn afgezet. Credits: NASA/JPL-Caltech/MSSS.

Het zou ook door wind afgezet kunnen zijn. Maar onderzoek met Curiosity laat zien dat er tussen 3,8 en 3,3 miljard jaar geleden natte periodes in de Gale krater moet zijn geweest, waarbij de sedimenten in de onderste regionen van de berg, tot een hoogte van zo’n 800 meter maximaal, door water zijn afgezet. De hogere, drogere sedimentslagen lijken wel door de wind te zijn afgezet.

Gesteenten in de “Hidden Valley” in de Gale krater, met gesteente en afzettingen die wijzen op het natte verleden van de krater. Credits: NASA/JPL-Caltech/MSSS.

Van de sedimentslagen in de eerste 75 meter vanaf de kraterbodem is nu bevestigd dat het door water is gevormd en op basis van gegevens verzameld met de MRO en camerabeelden van de Curiosity denkt men dat ook de laag tot 200 meter door watertransport is gevormd. Die grens van 800 meter is op basis van andere aanwijzingen die men heeft gevonden. De Gale krater stond niet permanent onder water, maar kende natte en droge periodes, waarbij de natte periodes zo’n 100 tot 10.000 jaar duurden. De grote vraag is nu waar het water van het meer vandaan kwam, of dat door regen of sneeuw werd aangevoerd of dat het ondergronds werd aangevoerd. Ook is het vreemd dat Mars tussen 3 en 4 miljard jaar geleden een radicale verandering moet hebben ondergaan, waardoor het van de natte, op de aarde lijkende planeet, snel veranderde in de gortdroge planeet die het nu grotendeels is. Bron: Universe Today.

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: