In deze drie stappen wil de NASA astronauten naar Mars sturen

Credit: NASA

In het donderdag gepubliceerde 36 pagina’s tellende rapport NASA’s Journey to Mars: Pioneering Next Steps in Space Exploration heeft de NASA de route uitgezet die moet leiden tot een bemande missie naar Mars. De ‘Journey to Mars’ bestaat uit de volgende drie stappen, die komende jaren achtereen uitgevoerd gaan worden en die letterlijk steeds verder in de ruimte reiken:

  • de eerste stap is die van onderzoek dichtbij de aarde (‘Earth Reliant exploration’), met name het onderzoek in het internationale ruimtestation ISS, waarbij de astronauten onder gewichtsloze toestand condities nabootsen die ze bij langdurige missies zullen ervaren. Het één jaar durende verblijf van de Amerikaan Scott Kelly en de Rus Mikhail Kornienko is daar een voorbeeld van. Met de Dragon capsule van SpaceX wil men de Bigelow Expandable Activity Module naar het ISS brengen om opblaasbare ruimteverblijven uit te testen.
  • dan is er de stap van onderzoek buiten de aarde (‘Proving Ground‘), waarbij de astronauten in de verder gelegen ruimte onderzoek doen, maar nog wel binnen enkele dagen terug naar aarde kunnen keren. Hierbij wordt met name gedacht aan onderzoek bij de maan, waarbij men met de Asteroid Redirect Mission (ARM) een ingevangen planetoïde in een baan om de maan wil brengen en dan door astronauten wil laten bestuderen. Hierbij wordt gebruikt gemaakt van de Orion capsule en het Space Launch System (SLS).
  • de laatste stap is die van onderzoek geheel onafhankelijk van de aarde (‘Earth Independent activities’), waarbij astronauten naar Mars gaan, eerst via een lage baan om Mars, dan wellicht via een landing op één van de kleine manen (Phobos of Deimos) en tenslotte een landing op Mars én terugkeer. In die fase moet de Curiosity sky crane, het ingenieuze toestel waarmee de Curiosity op 6 augustus 2012 op Mars werd gezet, in staat worden gebracht om capsules met astronauten die tien keer zwaarder wegen dan de Curiosity veilig op Mars neer te zetten.

In de afbeelding bovenaan een voorstelling van de drie te volgen stappen – dubbelklikken om te vermarseraniseren. Hieronder een video over de Journey to Mars.

In de tweede stap van ‘Proving Ground’ zit de genoemde ARM-missie, waarbij men een kleine planetoïde van vele tonnen in massa in wil vangen, die men vervolgens vanaf een baan rondom de maan wil gaan bestuderen. Hieronder een infografiek daarover.

Credit: Karl Tatwe/Space.com

Bron: NASA + Space.com.

André Kuipers’ foto van nachtelijk verlicht Nederland gebruikt voor nieuwe postzegel

Credit: Daan Roosegaarde

Een foto die André Kuipers vanuit het internationale ruimtestation ISS maakte van Nederland bij nacht is door de Deense ontwerper en kunstenaar Daan Roosegaarde gebruikt in de door hem ontworpen postzegelserie ‘Licht’ – en dat in het Internationale Jaar van het Licht (IYL2015). Op de postzegels (zie afbeelding hierboven) is heel Nederland als lichtgevend netwerk van boven af te zien. We zien vooral in de Randstad een enorme gloed van lichtvervuiling, waarvan met name de kassen van de tuinbouw de grote boosdoeners zijn. Roosegaarde zegt hierover:

“Ik ben Ambassadeur van de Nacht, dus toen PostNL me vroeg een postzegel te ontwerpen, leek het me leuk om iets te maken dat verband houdt met ons streven om spaarzamer met licht om te gaan, zodat we ‘s nachts de sterren weer kunnen zien. Ik wilde op de postzegel niet mijn eigen werk laten zien. Ik heb de foto’s die astronaut André Kuipers vanuit de ruimte van Nederland heeft gemaakt als uitgangspunt genomen. Daar hebben we in mijn studio ook nog beeld van de ruimtevaartorganisaties NASA en ESA aan toegevoegd, en zo hebben we Nederland als netwerk van licht samengesteld.”

Volgens Roosegaarde toont de serie ‘de schoonheid van Nederland als netwerk’, maar daar ben ik het als amateur-sterrenkundige, die het moet hebben van de duisternis om zoiets moois als bijvoorbeeld de Melkweg te kunnen zien, niet mee eens. Geef mij maar gewoon een roetdonker Nederland, dat vanuit de ruimte amper te zien is. Er schijnt overigens een met opzet gemaakt foutje in de kaart van Nederland te zitten. Kijk in de bron voor de reacties met suggesties van die fout. Bron: NRC.next.