6 december 2023

In deze drie stappen wil de NASA astronauten naar Mars sturen

Credit: NASA

In het donderdag gepubliceerde 36 pagina’s tellende rapport NASA’s Journey to Mars: Pioneering Next Steps in Space Exploration heeft de NASA de route uitgezet die moet leiden tot een bemande missie naar Mars. De ‘Journey to Mars’ bestaat uit de volgende drie stappen, die komende jaren achtereen uitgevoerd gaan worden en die letterlijk steeds verder in de ruimte reiken:

 • de eerste stap is die van onderzoek dichtbij de aarde (‘Earth Reliant exploration’), met name het onderzoek in het internationale ruimtestation ISS, waarbij de astronauten onder gewichtsloze toestand condities nabootsen die ze bij langdurige missies zullen ervaren. Het één jaar durende verblijf van de Amerikaan Scott Kelly en de Rus Mikhail Kornienko is daar een voorbeeld van. Met de Dragon capsule van SpaceX wil men de Bigelow Expandable Activity Module naar het ISS brengen om opblaasbare ruimteverblijven uit te testen.
 • dan is er de stap van onderzoek buiten de aarde (‘Proving Ground‘), waarbij de astronauten in de verder gelegen ruimte onderzoek doen, maar nog wel binnen enkele dagen terug naar aarde kunnen keren. Hierbij wordt met name gedacht aan onderzoek bij de maan, waarbij men met de Asteroid Redirect Mission (ARM) een ingevangen planetoïde in een baan om de maan wil brengen en dan door astronauten wil laten bestuderen. Hierbij wordt gebruikt gemaakt van de Orion capsule en het Space Launch System (SLS).
 • de laatste stap is die van onderzoek geheel onafhankelijk van de aarde (‘Earth Independent activities’), waarbij astronauten naar Mars gaan, eerst via een lage baan om Mars, dan wellicht via een landing op één van de kleine manen (Phobos of Deimos) en tenslotte een landing op Mars én terugkeer. In die fase moet de Curiosity sky crane, het ingenieuze toestel waarmee de Curiosity op 6 augustus 2012 op Mars werd gezet, in staat worden gebracht om capsules met astronauten die tien keer zwaarder wegen dan de Curiosity veilig op Mars neer te zetten.

In de afbeelding bovenaan een voorstelling van de drie te volgen stappen – dubbelklikken om te vermarseraniseren. Hieronder een video over de Journey to Mars.

In de tweede stap van ‘Proving Ground’ zit de genoemde ARM-missie, waarbij men een kleine planetoïde van vele tonnen in massa in wil vangen, die men vervolgens vanaf een baan rondom de maan wil gaan bestuderen. Hieronder een infografiek daarover.

Credit: Karl Tatwe/Space.com

Bron: NASA + Space.com.

Share

Comments

 1. Wat ik mij nog steeds afvraag is: Hoe ziet het vaartuig eruit waarmee de bemanning naar Mars vliegt?

  Als ik kijk in: http://www.nasa.gov/sites/default/files/atoms/files/journey-to-mars-next-steps-20151008_508.pdf

  zie ik een vaartuig dat amper 3 keer groter is dan de Orion.
  Dat is toch veel te klein om maanden zo niet jaren in te verblijven?

  groeten,
  Wim

 2. Gewoon de ISS voorzien van een ION propulsion systeem en rond een baan om mars brengen (lol).

 3. Ik ben bang dat de termijn waarover dit hele mooie plan loopt veel te lang is.
  In de tussentijd zijn er verschillende keren verkiezingen met bijbehorende politiek wendingen.
  Daarbij sneuvelt zo’n ambitieus plan geheid.

  Ik denk daarom dat het uiteindelijk een particuliere partij zal zijn die de eerste mensen op mars neer gaat zetten. En die kondigen dat hooguit 2 tot 3 jaar van tevoren aan en gaan dan ook gewoon.

  Vind het sneu te moeten constateren, maar ik denk dat de NASA heel snel zijn voorsprong aan het verliezen is.

  • Tot nu toe is de NASA er telkens redelijk in geslaagd om zowel achtereenvolgende regeringen als congressen aan zich te binden en budgetten vrij te maken voor dit plan. Het idee mensen naar Mars te sturen is al oud, het enige wat echt gesneuveld is dat is het Constellations plan van de NASA.

  • Helemaal mee eens, ik zie al jarenlang dat de NASA gewoon de boel aan het ophouden is, oude technieken worden weer uit de mottenballen gehaald en ik zie weinig tot geen wezenlijke vooruitgang. Althans niet bij de bemande ruimtevaart, het is toch gewoon een kopie van de Apollo-missie dat hele project? Ouderwets ogend en totaal visieloos…waar is de moed gebleven van de 60? Waar is het streven gebleven? Het getuigd allemaal van het grote publiek voor de gek houden en net doen alsof ze naar Mars willen…

   Ik denk dat de NASA straks gewoon ingehaald gaat worden door een commerciële instelling die er wel 100% voor gaat. De missie naar Mars gaat echt niet uitgevoerd worden door de NASA, voor ze bij de Maan zijn trekt de nieuwe president er weer de stekker uit omdat wegen en werkeloosheid belangrijker zijn.

   Dat zal altijd het probleem blijven bij door de staat gefinancierde ruimtevaart…

 4. Tegen de tijd dat we in staat zijn voor een return missie. Zou de robotica en a.i (kunstmatige inteligentie) dan niet zo ver gevorderd zijn, dat het on-praktisch word om überhaupt mensen te sturen?

  (1 van de) De grootste redenen om nu mensen te sturen is ons vermogen voor improvisatie, en wellicht ookwel prestige.

  Hoe dan ook, we zullen technologisch veel profijt gaan krijgen van dit plan, of we het halen of niet.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d