19 april 2024

Hubble levert nieuwe kaart van reuzenplaneet Jupiter

Kaart van de Jupiterdampkring, gemaakt op basis van waarnemingen met de Hubble Space Telescope. Even erop klikken om een volledige versie te openen.

Kaart van de Jupiterdampkring, gemaakt op basis van waarnemingen met de Hubble Space Telescope. Even erop klikken om een volledige versie te openen.

Planeetonderzoekers hebben een nieuwe ‘wereldkaart’ gemaakt van de gasvormige reuzenplaneet Jupiter, op basis van waarnemingen die verricht zijn met de Wide Field Camera 3 aan boord van de Hubble Space Telescope. De nieuwe kaart is gemaakt in het kader van het OPAL-programma (Outer Planet Atmsopheres Legacy), dat tot doel heeft om elk jaar de vier reuzenplaneten Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus in kaart te brengen. De nieuwe waarnemingen zijn gepubliceerd in The Astrophysical Journal.

Uit de Hubble-waarnemingen blijkt dat de Grote Rode Vlek – een gigantisch stormsysteem in de dampkring van Jupiter – nog steeds kleiner aan het worden is: momenteel is de middellijn ca. 240 kilometer kleiner dan in 2014. Het tempo waarin de vlek krimpt is echter wel aan het afnemen. In het ‘oog’ van de storm is een langgerekte wolkenstructuur ontdekt die in de loop van enkele uren ronddraait onder invloed van windsnelheden tot wel 540 kilometer per uur.

Op het noordelijk halfrond van Jupiter is een merkwaardige golfstructuur ontdekt, die slechts een keer eerder is waargenomen, door de Voyager-ruimtesondes die eind jaren zeventig op kleine afstand langs Jupiter vlogen. Vermoedelijk gaat het om zogeheten baroklinische golven, zoals ze (op kleinere schaal) ook voorkomen in de dampkring van de aarde. De onderzoekers denken dat de golfstructuur zijn oorsprong vindt in een transparant deel van de dampkring

Share

Speak Your Mind

*