12 december 2019

Spiraalstelsels blijken magnetische halo’s te hebben

Composite image of an edge-on spiral galaxy with a radio halo produced by fast-moving particles in the galaxy's magnetic field.

Composite image of an edge-on spiral galaxy with a radio halo produced by fast-moving particles in the galaxy’s magnetic field.

Uit onderzoek is gebleken dat veel spiraalstelsels een halo hebben van kosmische straling en magnetische velden, die zich ver boven (en onder) de zichtbare schijf kan uitstrekken. Men heeft de ontdekking verricht door de VLA-radiotelescoop te richten op zo’n 35 spiraalstelsels die (vanaf de aarde gezien) precies van opzij bekeken worden.

Het bestaan van dit soort magnetische halo’s is reeds in 1961 voorspeld, maar helaas is de radiostraling die door deze halo’s geproduceerd wordt uitermate zwak. Nu heeft de VLA een dikke upgrade gekregen en daarom heeft men (in combinatie met de nieuwste image processing technieken) de zwakke halo’s eindelijk kunnen waarnemen.

Bij spiraalstelsels bevinden de meeste sterren zich in een roterende schijf. Het merendeel van de straling en magnetische velden van zo’n sterrenstelsel bevinden zich eveneens in de schijf. Astronomen vermoeden echter al decennia dat bij sommige spiraalstelsels een deel van de straling en het magnetisme zich voorbij de schijf uitstrekken. Dat is nu inderdaad bevestigd en bovendien blijken dit soort magnetische stralingshalo’s veel vaker voor te komen dan gedacht.

Bron: National Radio Astronomy Observatory

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.