28 maart 2024

Een avondje Amateur Telescope Making bij Huygens

Jan bellend en wel voor de zaal tijdens z’n lezing.


Telescopen voor amateur-sterrenkundigen om de schoonheid van hemelobjecten als planeten, maan, kometen, gas- en stofnevels en sterrenstelsels mee te bewonderen kan je zo bij de bouwmarkt of Lidl en Aldi kopen, de betere exemplaren koop je bij specialisten zoals Robtics. Maar je kunt ze ook gewoon zelf bouwen en dat is de edele kunscht van het Amateur Telescope Making (ATM), zoals dat in de vakgebieden heet. De Belg Jean-Pierre Grootaerd is al jaren bezig om dit te promoten, met name in het onderwijs voor leerlingen die samen zo’n telescoop leren bouwen. Bij sterrenkundevereniging Chr. Huygens lopen ook diverse mensen rond die aan ATM doen en drie ervan lieten gisteren één van hun resultaten zien.Allereerst was daar collega Astroblogger Jan Brandt, die ons zijn recent gebouwde ‘Kijkdoos’ liet zien, een mix van 25 x 100 binoculair, een spiegel om het beeld op te vangen en naar de binoculair te sturen en een Dobson montering. Door deze constructie is Jan in staat om dingen die hoog aan de hemel staan, zoals nabij het zenit, niet ondersteboven te bekijken, zoals je dan meestal met een verrekijker moet doen en dat je dan een RSI-aandoening in je nek hebt. Je ziet ‘m met z’n grijze kijkdoos op de foto bovenaan, terwijl hij ondertussen rustig aan het bellen was met de Duitse ijskoning Klaus. Voor hem op tafel in de rode verpakking ligt overigens ‘Zeeuws Meisje‘, een eerder ATM-product van Jan, dat hij onlangs mee had genomen naar het doorgaans zeer zonnige La Palma.

André met z’n Dobson

Na de pauze was de beurt aan André Heijkoop, die naar de club was gekomen met zijn enorme 24″ f3.7 Truss Dobson, die tegenwoordig ook wel doorgaat voor de Encased GoTo Dobson en die bij mijn weten de grootste ATM-telescoop der Lage Landen is. Over de telescoop zelf heeft André al eerder verteld, maar dit keer ging hij in op z’n ingenieuze GoTo- en volgsysteem, waarmee hij de Dobson heeft uitgerust. Daarmee is hij in staat naar ieder object te gaan waarvan je de hemelcoördinaten kent en dat te volgen, zelf bij een vergroting van 500 keer.

De andere André bij z’n telescoop.

De derde en laatste spreker van de avond was een andere collega-Astroblogger, André van der Hoeven, die ons een Dobsonkijker liet zien die gemaakt was door zijn leerlingen op de VO-school waar hij werkt. Je ziet de telescoop hierboven staan, in een opstelling die licht is en die gemakkelijk en snel op te bouwen en weer af te breken is. Alles past uiteindelijk in een compacte kist plus de losse ’truss’, de buizen tussen spiegel en vangspiegel. André’s leerlingen hebben ook de spiegel grotendeels geslepen, een kunst apart in de ATM. Alleen de laatste finesses van het spiegelslijpen konden ze niet doen, daarvoor moest grootmeester Grootaerd te hulp worden geroepen.

Share

Comments

  1. Jan Brandt zegt

    Arieee, geinig stukkie, maat!!!
    Oh…enne…dat tijdens (jawel!!) mijn lezing gehouden telefoontje met (ex)ijskoning Klaus zou in principe “astronomisch verantwoord zijn geweest”…..Hij is tenslotte door de recentelijk, door moi begeleide, aanschaf ener kloeken 12,5 cm Chocotov….eh…Maksutov-telescoop ingetreden tot de illustere orde der “Novicus Astronomicus”, ofwel die der beginnende amateur astronomen…..maarre….de eerlijkheid gebied te zeggen dat dit telefoontje helemaal niet over sterrenkunde ging maar over de eventuele mogelijkheden om de huidige achter-as/eindoverbrenging van “Govert de Landrovert” van Vriendje Ben te vervangen voor een exemplaar met een waarde van 4,3, eenzelfde waarde als die jij mij, in al jouw autotechnische wijsheid……lof ende hulde hiervoor..hihi….recentelijk hebt ge-adviseerd om aan te houden voor de Frotteurs van mijn 18’pk’tje!!

  2. Kijk, zie je nou wel dat ik er verstand van heb, van die fusépennen, eh…. ik bedoel frotteurs! 😀

  3. Martin Schoenmaker zegt

    Er bekruipt mij toch enige jaloezie bij het zien van al dit moois. Wat een heerlijk actieve club hebben jullie toch daar in het verre westen (vanuit mij bezien dan).

    • Martin, je bent van harte welkom om een keer langs te komen hoor. Combineer het met een bezoekje aan Dordrecht en je weekend kan niet meer stuk.

      • Martin Schoenmaker zegt

        De 31e ben ik dichtbij, maar dan ben ik heel de dag druk met mijn acappellagroep VPS KeK in De Doelen, Rotterdam. Voor geïnteresseerden, wij treden op om 16:10 in de Jurriaansezaal. Zie: http://balktopfestival.nl/

        Ik kom graag een keer buurten, maar geen idee wanneer dat gaat lukken. Ik wil mijn collegabloggers wel eens de hand schudden!

        • Het valt mij op dat geïnteresseerden (min of meer beroepsmatig) in de astronomie,
          veelal, ook actief met muziek bezig zijn.
          Maar een link heb ik eigenlijk nog niet kunnen ontdekken 🙂

  4. Martin, ik heb je a capella groep VPS Kek op YouTube gevonden Smiley
    Jij wordt daar aangekondigd en brengt vol overgave het nummer Sweet Georgia Brown ten gehore. Wat een enthousiaste zingende man ben je toch.

Speak Your Mind

*