25 juli 2024

MIT: voor een bemande reis naar Mars heb je de maan weer nodig

Credit afbeelding: MIT

Credit afbeelding: MIT

In een recente studie verricht door onderzoekers van het gerenommeerde Massachusetts Institute of Technology (MIT) komt men tot de conclusie dat een bemande missie naar Mars er veel baat bij heeft als de maan erbij betrokken wordt. Berekeningen laten zien dat als men gebruik maakt van grondstoffen en water op de maan – aldaar aanwezig bij kraters nabij de polen – er tot 68% kan worden bespaard op materiaal dat meegenomen moet worden ten opzichte van een volledig aardse lancering. Het idee van het MIT-rapport is: op de maan komt een basis te staan waar brandstof, zuurstof en water via in-situ resource utilization wordt gewonnen uit de lokaal aanwezige grondstoffen. Die lading wordt vervolgens de ruimte ingeschoten en in een baan om de aarde geparkeerd. Dan wordt de bemanning gelanceerd, die ook in een baan om de aarde terechtkomen. De bemanning pikt de tanker met nuttige lading op en daarmee reist men vervolgens naar Mars.

De bedenker van het plan, Takuto Ishimatsu

De bedenker van het plan, Takuto Ishimatsu

De basis voor dit best wel gewaagde en zeker ook innovatieve idee is de

Share

Comments

 1. En laten we ook hopen dat men het stralingsprobleem oplost. Anders blijft dit allemaal luchtfietserij.

  Mies

 2. Tja,
  Dat klinkt weer als minimaal 10 jaar vertraging.

  Terwijl er andere berichten zijn van juist doorbraken dmv nieuwe technieken.
  Bijv:

  http://www.ibtimes.com/nasa-hopes-slash-travel-time-mars-half-advanced-propulsion-systems-1949728

  Het lijkt wel of het grote publiek niet mag weten hoe de zaken er voor staan.
  Of de Nasa weet het echt niet. (lijkt me sterk)

 3. Wybren de Jong zegt

  We kunnen honderden miljarden euro’s spenderen aan een fabriek op de maan en een bemande Mars-reis. Maar in plaats daarvan zouden we ook gewoon door kunnen gaan met onbemande Mars satellieten en rovers zoals curiosity. Het geld dat we daarmee besparen zouden we goed kunnen gebruiken om kernfusie versneld te onderzoeken. Ik ben ervan overtuigd dat kernfusie op de lange termijn veel meer rendement geeft voor de mensheid (en voor eventuele ruimtereizen) dan een bemande reis naar Mars.
  Dus: zet deze geldverslindende plannen a.u.b. in de koelkast!

Speak Your Mind

*