3 december 2023

LISA Pathfinder is klaar voor de lancering op 2 december a.s.

Credit: ESA–P. Sebirot, 2015

De LISA Pathfinder [1]LISA staat voor de Laser Interferometer Space Antenna., een Europese ruimtemissie die als verkenner technologie gaat testen om laagfrequente zwaartekrachts- of gravitatiegolven te vinden, is klaar om te worden gelanceerd. Hij is onlangs gearriveerd bij het ruimtecentrum Kourou in Frans-Guyana, waar vandaan hij volgens de planning op 2 december om 17.15 uur Nederlandse tijd zal worden gelanceerd. De LISA Pathfinder zal worden gelanceerd met een Europese Vega draagraket (‘Arianespace flight VV06’) en die zal ‘m uiteindelijk naar Lagrangepunt L1 voeren, een punt 1,5 miljoen km van de aarde verwijderd, waar ‘ie na twee maanden aan zal komen. Hieronder een schets van de route die de verkenner daarbij voert en die ‘m in een baan om L1 brengt.

Credit: ESA

Aan boord van LISA Pathfinder zijn twee kubussen van goud en platinum, ieder 1,96 kg zwaar en met zijden van 46 mm lengte, die in een bijna perfecte gravitationele vrije val zullen worden gebracht, 38 cm van elkaar verwijderd. LISA Pathfinder zal gedurende zes maanden de locatie en beweging van de twee kubussen continue in de gaten houden. Mocht er op een gegeven moment een zwaartekrachtsgolf doorheen bewegen – een rimpel in de ruimtetijd veroorzaakt door een extreme gebeurtenis elders in het heelal, zoals twee botsende zwarte gaten, een fenomeen dat Albert Einstein honderd jaar geleden voorspelde – dan zou LISA Pathfinder die wellicht kunnen detecteren. Met een laser kan de afstand tussen de kubussen tot 1 picometer (10-¹² m) worden gemeten. LISA Pathfinder is gevoelig genoeg om zwaartekrachtsgolven in het frequentiebereik 0.0001-0.1 Hz te detecteren. Hieronder een kijkje in de LISA Pathfinder met in geel de twee kubussen.

Credit: ESA–P. Sebirot, 2015

Zoals z’n naam al aangeeft effent LISA Pathfinder het pad voor een grotere missie, de Evolved Laser Interferometer Space Antenna (eLISA, deze werd eerder LISA genoemd), die ergens in 2034 moet worden gelanceerd – geduld mensen! Hieronder als afsluiting nog even een video, waarin een kijkje wordt genomen in het binnenste van de te lanceren LISA Pathfinder, zodat je een idee krijgt hoe dat ‘ie gaat proberen met de twee kubussen zwaartekrachtsgolven te ontdekken.

Bron: ESA.

Share

Voetnoten

Voetnoten
1 LISA staat voor de Laser Interferometer Space Antenna.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: