15 juli 2024

Heel Nederland Kijkt Sterren

588980

Vanavond om 21:25 is het weer zo ver, Heel Nederland Kijkt Sterren. Door de hardnekkige bewolking zijn de twee presentatoren, Jeroen Latijnhouwers en Govert Schilling, de enige twee sterren die te bekijken zijn. Vanaf het dak van de Oude Sterrewacht in Leiden wordt live verslag gedaan. Het thema van deze avond is, ondanks de bewolking, “Kijken”.

Met een telescoop of het blote oog, er is heel wat moois aan de nachtelijke hemel te zien. Kijkers worden uitgenodigd om foto’s in te zenden, die dan mogelijk in de anderhalf uur durende uitzending getoond zullen worden. Kijk op http://www.omroepmax.nl/nc/heelnederlandkijksterren/stuur-uw-foto-in/

Heel Nederland Kijkt Sterren is de Nederlandse versie het BBC-programma Stargazing Live.

Uitzending Heel Nederland Kijkt Sterren 2: woensdag 21 oktober NPO 1 om 21.25 uur.

Het programma kan hier teruggekeken worden.

Share

Comments

 1. Martin Schoenmaker zegt

  Zag net de aankondiging voor het laatste reclameblok voordat de uitzending begint. Het is zowaar open aan het trekken boven Leiden!

 2. Conny Katuin zegt

  Als in ausustus de vallende sterren te zien zijn zegt men altijd zo komen uit get sterrenbeeld….. daarom heet die sterrenregen zo. Men zegt nooit welke kant ik op moet kijken. Ik weet niet hoe dat sterrenbeeld eruit ziet en waar dat staat. Het westen of het noorden, wij hebben hier op het huis geen koepel staan met 360 graden zicht. Dus svp de richting vermelden welje kant ik op moet kijken

  • Martin Schoenmaker zegt

   Het zijn waarschijnlijk de Perseïden waar je op doelt. Deze heten zo omdat ze uit het sterrenbeeld Perseus lijken te komen. De aarde beweegt namelijk in die periode door een strook met puin die achtergelaten is door de komeet Swift-Tuttle.

   Door deze beweging van de aarde door die wolk puin, lijkt het alsof de meteoren een bepaald punt aan de hemel als bron hebben. Dit wordt het Radiant genoemd, welke dus in Perseus staat aan de noord-oostelijke hemel. Zie ook het plaatje wat op deze website getoond wordt: http://www.vallendesterren.info/deze-week-veel-vallende-sterren-te-zien/

   De richting waarin je kijkt maakt eigenlijk niet zo heel veel uit. De zojuist genoemde website verwoord het zo: “Verder moet je vrij zicht hebben, de richting waarin je kijkt doet er niet toe; want ook al lijken bijvoorbeeld de Perseïden uit het noord-oosten te komen, ze verschijnen overal aan de hemel.”

   Op dit moment (werd ook zojuist in de uitzending genoemd) zijn het de Orioniden die zichtbaar zijn. Deze lijken dus uit het sterrenbeeld Orion te komen. Orion zelf komt pas na middernacht op in het oosten. Zie ook weer die website van net: http://www.vallendesterren.info/de-orioniden-komen-eraan-2/

   Als laatste kan ik je aanraden het programma Stellarium eens te proberen. Hiermee kan je de sterrenhemel simuleren op je computer, zodat je precies kan opzoeken wat wanneer en waar zichtbaar is. Stellarium is gratis en te vinden via: http://stellarium.org/

 3. Ik heb net mijn maanfoto ingestuurd. Eentje van de totale maansverduistering van afgelopen 28-09-2015. Eigenlijk ben ik meer van de korte filmpjes.
  Hopelijk doen ze volgende keer een rubriek korte amateurfilmpjes in het programma.

 4. Waar komt de materie vandaan waar alle sterren en cometen zijn opgebouwd?

  • Olaf van Kooten zegt

   Die materie is ontstaan bij de oerknal in de vorm van waterstof en helium. De eerste sterren hadden alleen maar die elementen. Maar sterren zijn alchemisten Рin hun kern wordt waterstof omgezet in koolstof, zuurstof, silicium, neon en ijzer. Hele zware sterren maken bij hun dood (waarbij ze ontploffen) alle elementen zwaarder dan ijzer aan, zoals goud en uranium. Alle sterren die sterven blazen hun buitenlagen af, waaruit dan weer nieuwe sterren ontstaan Рmaar dan met m̩̩r zware elementen dan ervoor. Zo zaden sterren de ruimte in met alle elementen, waaruit dan nieuwe sterren ̩n planeten en kometen ontstaan.

 5. In de uitzending van 21 oktober j.l. (1e uitzending werd gezegd door André Kuiper, dat alleen de aarde is bewoond,
  Maar in alle spirituele boeken kun je lezen, dat alle planeten zijn bewoond, alleen echter wordt door de wetenschap gezocht OP DE PLANETEN , MAAR IN GEESTELIJKE VORM IS ER LEVEN IN ALLE PLANETEN.
  DE WETENSCHAP KAN HEEL VEEL WIJZER WORDEN DOOR SAMENWERKING MET SPIRITUALITEIT.
  ZIJ HEBBEN ELKAAR NODIG, OMDAT DE WETENSCHAP NIET ALLES KAN BEWIJZEN EN SPIRITUALITEIT HEEFT DE WETENSCHAP NODIG OM ZAKEN AAN TE TONEN
  ZIE HET BOEK(EN) : MAITREYA’S MISSIE (deel 1,2 en 3) geschreven door Benjamin Creme
  ISBNnr ( van deel 3 b.v.) is 90-71484-16-5 te bestellen in de boekhandel voor ongeveer 24 euri
  Daaruit ben ikzelf een stuk wijzer geworden.
  Zoals b.v. De rode maan van 28 september wordt aldus verklaard:
  Als in dat geval de maan (vrouwelijke kracht) de Zo’n afdekt ( staat voor de vrouwelijke kracht) is dat een zinnebeeld voor de 1-wording van Man en Vrouw

 6. Joep Lohschelder Wehl zegt

  Zouden sterren ook gedoofd kunnen zijn? Of hebben sterren een eeuwig leven? En hoe ontstaan nevels

  • Olaf van Kooten zegt

   Alle sterren zullen uiteindelijk sterven. De manier waarop dat gebeurd verschilt per type ster.

   Sterren zoals de zon zullen aan het einde van hun leven gaan uitdijen tot een rode reuzenster, waarna de buitenlagen afgeworpen worden (waarbij een nevel gevormd wordt ) en de naakte kern overblijft (de zogenaamde witte dwerg), die langzaam zal uitdoven.

   Sterren die veel groter en zwaarder zijn dan de zon, gaan ook uitdijen (tot een superreus) en uiteindelijk ontploffen, waarbij twee dingen achterblijven: een schitterende nevel en de kleine, belachelijk dichte en zware neutronenster – zo’n object is 20 kilometer groot, weegt evenveel als een paar zonnen, en heeft de dichtheid van een atoomkern (!)

   Sterren die heel veel zwaarder zijn dan de zon, zullen uitdijen tot een hyperreus, ontploffen en een zwart gat achterlaten.

   Nevels bestaan deels uit de restanten van gestorven sterren en deels uit maagdelijk waterstofgas dat is overgebleven van de oerknal. Uit nevels kunnen weer nieuwe sterren ontstaan.

  • Beste Joep,

   Of sterren gedoofd kunnen zijn? Ja, er zijn heel veel gedoofde sterren, deze worden Bruine Dwergen genoemd, dit zijn sterren á la de Zon die niet genoeg materie in de omgeving hadden (of massa) om het motortje te doen ontsteken tot een brandende massa.
   Waar de Zon 6.000 graden is, zijn deze sterren tussen de 100 tot 200 graden. In een straal van 7 lichtjaar rond de Zon, staan er 3 Bruine Dwergen en 5 “ontstoken” sterren.

   Sterven Sterren? Sterren zijn net mensen, is de energie op, gaat deze dood. Sommige sterren verbruiken het laatste beetje energie en slapen in en soms blaast een ster zichzelf op, waardoor zijn materie en gassen een kraamkamer voor “nieuw te geboren sterren” kunnen dienen. En dit worden dan weer nevels genoemd.

   De Zon is een ster, maar wordt nog altijd een dwergster genoemd, maar sommige sterren zijn wel 1.000 keer groter en dan zijn er nog die groter zijn… 🙂

   https://www.youtube.com/watch?v=HEheh1BH34Q

 7. Angeliqeu zegt

  Hallo julie missen een ochtent ster Mercurius ook te zien

 8. Jan Brandt zegt

  Zucht….ook al vind ik het nog steeds helemaal geweldig dat we zo’n programma als “Heel Nederland kijkt sterren” hebben op den vaderlandschen kwelbuisch….en ook al vind ik de vorm en presentatie (Govert Schilling heeft het helemaal in zich om de Nederlandse Patrick Moore te zijn/te worden!!) evenzo helemaal geweldig…..ik geloof dat ik wel zolangzamerhand wel een klein beetje een…eh…”volle onderbroek” krijg als het gaat om de onderwerpkeuze. Kenne we het nou in een populistisch sterrenkunde-programma eens een keertje NIET hebben over het….”wowsie..wowsie….een foto maken van het zwarte gat en of we ons daar zorgen over moeten maken”, overloos popi jopi SPECULEREN over “leven in het heelal”, om daarna vervolgens toch nog effe als astro-milieu-politiekcorrecte afsluiting “iets te zeggen over de hoegenaamde kwetsbaarheid van Moeder Aard”???.
  Het komt mij voor dat deze, natuurlijk ook boeiende en belangrijke, hoegenaamde “heilige drie-eenheid popi jopi astro-onderwerpen” echt niet de hoofdmoot vormen waar de hedendaagse (amateur)sterrenkunde-wereld zich vandaag de dag dagelijks mee bezighoud….eh, ja toch, niet dan???
  Ik moet in dus alle eerlijkheid bekennen dat ik me gisteravond soms best wel een beetje heb zitten opvreten….Heb je bijvoorbeeld een astronomische grootheid als Ewine van Dishoeck aan je praattafeltje staan…ga je die toch niet lastig vallen met vragen of ZIJ al dan niet gelooft in leven op andere planeten…..terwijl je nu eindelijk de kans hebt om zo’n iemand over dingen…hedendaagse hardcore sterrenkunde…. te laten vertellen die je normaal nooit zou horen…aarrgggghhh.
  Nou ja…..zogezegd…niets dan lof voor HNKS…enne…ach, wie ben ik nu helemaal…maar toch wellicht een kleine onderwerp-koerswijziging bij de (hopelijk!!!) volgende editie??

 9. Ik lees het nu pas. 🙁 Dan maar terug kijken op internet.

Speak Your Mind

*