1 april 2023

De ExoMars 2018 missie gaat vermoedelijk landen in… Oxia Planum

In één van deze ellipsen in Oxia Planum zal de ExoMars 2018 missie vermoedelijk landen. Credit: ESA/DLR/FU Berlin & NASA MGS MOLA Science Team

Deze week is door de Europese ruimtevaartorganisatie bekendgemaakt dat de Europees-Russische ExoMars 2018 missie vermoedelijk gaat landen in de regio Oxia Planum op Mars – één van de vier kandidaat-landingsplaatsen. ExoMars 2018 bestaat uit een rover en een landingsplatform, beiden worden volgens planning in mei 2018 gelanceerd en komen dan in januari 2019 bij de Rode Planeet aan. De Europees-Russische Marsrover – voor 20% te bouwen door de ESA, voor 80% door het Russische Lavochkin – heeft als doel bewaard gebleven organische materialen uit de natte periode van Mars van meer dan 3,6 miljard jaar geleden te vinden. Oxia Planum is nu de primaire kandidaat-landinsplaats. De definitieve landingsplek wordt pas zes maanden voor de lancering vastgesteld.

ESA Exomars robot. Credit: ESA

Met een lange boor moeten monsters tot twee meter diepte kunnen worden opgehaald, welke ter plekke met infrarood- en Raman-technieken worden geanalyseerd en onderzocht op ‘biomarkers’, specifieke moleculen die als vingerafdrukken van vroeger leven kunnen worden gezien. Door de ijle atmosfeer is het oppervlakte van Mars continue blootgesteld aan schadelijke straling. (Vroeger) leven moet daarom onder de grond gevonden worden, waar het beschermd is tegen de straling. In alle vier de kandidaat-landingsplaatsen voor ExoMars 2018 – Aram Dorsum, Hypanis Vallis, Mawrth Vallis en Oxia Planum (zie afbeelding hieronder) – is de invloed van vroeger aanwezig water te zien.

Op grond van diverse overwegingen heeft men besloten om op dit moment Oxia Planum (18.20°N, 335.45°E) als de voornaamste kandidaat-landingsplaats aan te wijzen. Het is een gebied vol met klei-afzettingen, dat ongeveer 3,9 miljard jaar geleden water moet hebben gekend. Hieronder een video over de plaats.

ExoMars 2018 is eigenlijk het tweede gedeelte van het totale ExoMars programma. Deel 1 bestaat uit de Trace Gas Orbiter en de Schiaparelli entry, descent and landing (EDL) demonstrator module, die maart 2016 al worden gelanceerd en die oktober 2016, dus over een jaar ongeveer, bij Mars zullen aankomen. Schiaparelli zal landen in Meridiani Planum op Mars en de sonde zal de atmosfeer van Mars gaan bestuderen en zal tevens dienst doen als tussenstation voor de communicatie met de ExoMars 2018 rover en platform. Bron: ESA.

Share

Comments

  1. ‘Rover’? Dat is een Engels woord. Het Nederlandse woord ‘rover’ betekent al iemand die steelt en daarbij geweld gebruikt.
    Ik stel de volgende vertaling voor: zwerfkar.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: