28 maart 2024

New Horizons’ foto’s laten zien dat Pluto’s maan Kerberos kleiner is dan gedacht

credit: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute

Deze week heeft de Amerikaanse New Horizons sonde weer een zwik foto’s naar de aarde gezonden en daar zaten ook foto’s bij van de kleine maan Kerberos. Daarmee zijn nu van alle vijf manen van Pluto foto’s binnen, die op 14 juli tijdens de #PlutoFlyBy door New Horizons zijn gemaakt, zowel van de grote maan Charon als van de kleine manen Styx, Nix, Hydra en Kerberos. De foto hierboven van Kerberos is gemaakt met de Long Range Reconnaissance Imager (LORRI) van de New Horizons en hij laat zien dat het maantje uit twee gedeelten bestaat, links een lob van acht km, rechts eentje van 5 km. Men denkt dat de twee oorspronkelijk gescheiden objecten waren, maar door een zachte botsing aan elkaar geklonken zijn, net zoals met de helften van komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko is gebeurd.

Een familieportret van de vijf manen van Pluto. credit: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute

De foto van Kerberos is gemaakt op een moment dat de New Horizons sonde er 396.100 km vanaf stond, dat is vergelijkbaar met de afstand aarde-maan. Een maantje van pakweg 13 km lengte op die enorme afstand, dat geeft aan wat een prachtige camera die LORRI wel niet is. Toen Kerberos in 2011 ontdekt werd met de Hubble ruimtetelescoop dacht men dat ‘ie groter was dan nu gemeten en dat z’n oppervlak ook vrij donker zou zijn. Maar het oppervlak blijkt opvallend licht te zijn, men denkt dat er vers helder waterijs op ligt.

Credit: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute/Steve Gribben

Nu we ’t toch over de New Horizons hebben: op 22 oktober j.l. heeft ‘ie z’n eerste van in totaal vier koerswijzigingen meegemaakt, die ‘m op koers moeten zetten naar zijn nieuwe doel, het Kuipergordel-object KBO 2014 MU69. Op 25 en 28 oktober en tenslotte op 4 november a.s. volgen er nog drie koerswijzigingen, waarmee de koers van New Horizons in totaal met 57 meter per seconde wordt verplaatst. De sonde bevindt zich momenteel 119 miljoen km voorbij Pluto en 5,08 miljard km van de aarde – volgens de statusberichten is ‘ie in uitstekende vorm. Hieronder een schets van de Kuipergordel, waarin New Horizons zich nu bevindt en waarin koers wordt gezet naar z’n nieuwe doel, hierin weergegeven als PT1 (potential target 1).

Credit: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute/Alex Parker

Bron: NASA + NASA.

Share

Speak Your Mind

*