Komeet C/2014 Q2 (Lovejoy) doet z’n naam wel eer aan. Onderzoek door een team van sterrenkundigen onder leiding van Nicolas Biver (Paris Observatory, Frankrijk) laat zien dat in de staart van de komeet onder andere ethyl alcohol en suiker (glycolaldehyde) zijn aangetroffen. In totaal zijn 21 complexe organische moleculen aangetroffen, die allen bouwstenen zijn van leven. Vele van die koolstof bevattende moleculen zijn ook elders aangetroffen, in de stofwolken rondom jonge zonachtige sterren. Op 30 januari 2015 beleefde de komeet z’n perihelium – de dichtste passage langs de zon. Op dat moment stootte de komeetkern zo’n 20 ton water per seconde uit. Een deel van die uitstoot betrof ook alcohol, naar schatting zo’n 500 flessen wijn per seconde – hips!
Comet Lovejoy you're drunk, go home: https://t.co/OnbiLDXoJ5 pic.twitter.com/NQkWDRZISs
— NASA Goddard (@NASAGoddard) October 23, 2015
De komeet werd op dat moment waargenomen in het microgolf-gebied van het spectrum met de dertig meter IRAM-radiotelescoop in Pico Veleta in de Sierra Nevada bergen in Spanje (zie afbeelding hieronder). Door de energierijke UV-straling van de zon gaan de moleculen in de groen gekleurde staart van de komeet oplichten en dat levert in het genoemde spectrale gebied straling op.
De onderzoekers denken dat kometen zoals Lovejoy lang geleden – met name tijdens het Late Heavy Bombardment tussen 4 en 3,8 miljard jaar geleden – de ingrediënten hebben gebracht, die de bouwstenen vormen voor leven dat hier ontstond. Eerder dit jaar werden ook al organische verbindingen op de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko gevonden. Bron: NASA.
Suiker dat door Bacteriën verorbert en daarna uitgescheiden wordt, wordt toch alcohol? Dan zouden er toch ook Bacteriën aanwezig zijn op de komeet?
Ik ben geen chemicus, maar je stelling lijkt logisch. Zijn er bacteriën nodig om suiker om te zetten in alcohol?
Gistcellen kunnen dat inderdaad: de bier- en wijn”industrie” maakt daar uiteraard gebruik van. Maar alcohol kan ook uit aardolie gemaakt worden in de chemische industrie.
“Suiker” is een verzamelnaam voor een bepaald type chemische stoffen. In het bron artikel is sprake van –een– eenvoudige suiker:
“… and glycolaldehyde, a simple sugar.”.
Deze suiker is niet degene die hier op aarde door bacteriën in de drinkbare alcohol (ethanol) wordt omgezet.
Tot zover mijn HBS-scheikunde. 😀
Bacteriën kunnen geen alcohol maken uit suiker(s). Gistcellen kunnen dat wel.
Er zijn bacteriën die alcohol als bijprodukt maken. 🙂
https://en.wikipedia.org/wiki/Ethanol_fermentation#Related_processes
🙂
Kort geleden was er bericht dat er in zirkon kristallen van 4,1 miljard jaar geleden al restanten van leven zijn aangetroffen. Dat leven zou dus al ontstaan zijn vóór het Late Heavy Bombardment. Als dat zo is, dan moeten de bouwstenen van het leven toch elders gezocht worden, d.w.z. niet op of in kometen.
Ook voor het LHB vielen er al kometen op de Aarde.
Voor het LHB hebben we concrete bewijzen, nl. kraters op de maan.
Voorzover ik weet zijn er geen bewijzen voor eerdere kometen. Of heb jij die bewijzen wel?
Ik denk dat mijn oma komeet Lovejoy is. Alcohol doodt bacteriën zei ze altijd.
We nemen er nog een (citroenjenever met een schepje suiker)
Ja, een gist, natuurlijk. Je hebt gelijk.