28 maart 2024

Universiteit van Nederland: Ralph Wijers over de oerknal

Bij de Universiteit van Nederland zijn vier video’s te zien, waarop de gastcolleges te zien zijn die prof. dr. Ralph Wijers, hoogleraar Hoge Energie Astrofysica en verbonden aan het Sterrenkundig Anton Pannekoek Instituut (UvA), onlangs deed over de oerknal. Hieronder het eerste college over ‘hoe oud is het heelal’, de overige colleges zijn hier te vinden.

Bron: Universiteit van Nederland.

Share

Comments

  1. Met veel plezier geluisterd naar de college van professor Ralph Wijers de andere delen wil ik ook horen .

  2. In de Astrocorner staan ze allemaal op rij #72980
    Zijn uitleg is duidelijk, maar op een manier alsof hij in een kleuterklas staat.

  3. jaguarnl zegt

    Ik vind het nog steeds vreemd dat men het over een oerknal heeft, de materie die nu hier is op dit tijdstip op onze aarde is sneller hier dan het licht dat we nu zien, en ongeveer 300 miljoen na de oerknal pas ontvangen?
    Ik theoretiseer in onze nabijheid is er materie vrijgekomen uit een zwart gat zo’n 14.5 miljard geleden en daar is onze huidige (big bang) uit gebaseerd. Dan gooien we het maar op de great expansion, materie kan wel sneller dan het licht want er waren geen god deeltjes toen. Gaat de wetenschap nu onwaarschijnlijke theorieën aan god toeschrijven?

    hmm reacties graag

    Eric

    • Enceladus zegt

      Omdat je zo graag reacties wilt: je hebt er duidelijk niet veel van begrepen. Verdiep je eens echt in de oerknaltheorie.

      groet,
      Gert (Enceladus)

  4. Magnetisme onderling heeft direct invloed op elkaar ongeacht de afstand, … wel is het zo dat naarmate de afstand onderling groter word het magnetisch invloed zwakker word.
    Stel… er is ineens geen zwart gat meer, dit heeft direct invloed op het gehele melkwegstelsel.

    Dus zwaartekracht is sneller dan licht ^^) ….

    • Olaf van Kooten zegt

      Nee dat klopt niet, de zwaartekracht reist met het licht. Als de zon zou verdwijnen, verdwijnt haar zwaartekracht pas over 7 minuten (lichtafstand aarde-zon). Als het zwarte gat zou verdwijnen, dan merken wij dat in het zonnestelsel pas over tienduizenden jaren.

      • Sorry misschien ander onderwerp maar hoe zit dit dan met verstrengeling van deeltjes, schijnbaar/blijkbaar vindt de informatie uitwisseling tussen beide deeltjes, onafhankelijk van de afstand, onmiddelijk plaats ?

  5. Als de zwaartekracht van onze zon ineens wegvalt … ( kan niet, maar als voorbeeld ^^ ) … Dan nemen alle planeten direct een rechte baan vanaf het moment dat die planeet daar was… zonder aantrekkingskracht valt het niet meer in een omloop van waar het aangetrokken werd.

    en dit resulteert direct zonder vertraging !!
    Jerry de slingeraar die het touwtje loslaat … voorbeeld .. ^^)) …

  6. Je houdt ’t niet voor mogelijk, maar Chinese onderzoekers hebben de snelheid van de zwaartekracht gemeten en die blijkt ongeveer de lichtsnelheid te zijn. Zie https://www.astroblogs.nl/2013/01/04/chinezen-meten-de-snelheid-van-de-zwaartekracht-ongeveer-de-lichtsnelheid/ Dus de theorie dat als het centrale zwarte gat in de Melkweg er opeens niet meer zou zijn en het gehele Melkwegstelsel dat direct zou merken gaat niet op. Ook dat verspreid zich dan met de lichtsnelheid.

  7. Cor van Ommen zegt

    Waarom is een versnelde uitdijing van het heelal zo merkwaardig? De (remmende) werking van de zwaartekracht moet toch steeds minder worden omdat de hoeveelheid materie gelijk blijft maar de afstand tussen de materie steeds groter?

  8. A. Kroon zegt

    Ben nieuw, zou graag volger worden!

    • Hallo, welkom op de Astroblogs. Rechtsboven in de zijbalk staat een knop om je te registreren. Je kan je ook aanmelden voor de nieuwsbrief, stukje naar beneden scrollen daarvoor.

Speak Your Mind

*