24 februari 2024

Vannacht (zo > ma) staan Venus, Jupiter en Mars het dichtst bij elkaar

De samenstand gefotografeerd door Kouji Ohnishi op 24 oktober 2015 @ Iiyama, Nagano, Japan. Credit: Kouji Ohnishi

Komende nacht (zondag 25 op maandag 26 oktober) is er aan de oostelijke horizon ’s ochtend voor zonsopkomst een mooie samenstand te zien van de drie planeten Venus (-4m), Jupiter (-1,4m) en Mars (+1,7m). Om 04.00 uur Nederlandse tijd wordt de kleinste afstand bereikt, de drie staan dan binnen een cirkel met een schijnbare diameter van 3°35′, da’s ruimschoots binnen het beeldveld van een verrekijker. Hierboven een prachtige foto die gisteren gemaakt is door de Japanner Kouji Ohnishi in de mistige ochtendnevel bij Nagano, Japan. Hij noemt het ‘Reverie in Autumn’. Hieronder de drie planeten ’s ochtend om 04.12 uur, zoals te zien in het programma Stellarium.

stellarium-005

De drie planeten vind je overigens ook komende ochtenden vlak bij elkaar staan, dus je hoeft niet per sé de komende nacht waar te nemen. Bron: Spaceweather + Sterrengids 2015.

Share

Comments

  1. Luc Bulten zegt

    Twee weken terug heb ik ze een paar keer ’s ochtends prachtig kunnen bekijken, als stonden ze toen natuurlijk nog niet zo dicht bij elkaar. Vanaf vorige week is het echter vrij constant bewolkt geweest.. Super vervelend, je ziet geen moer. Hopen dat het binnenkort eindelijk opklaart

  2. Avatar foto Paul Bakker zegt

    Op 7 november komt de smalle Maansikkel er ook nog bij staan. Dat wordt mijn favoriete moment.

  3. Ok? Ik heb wat meer 🙂

Speak Your Mind

*