16 juli 2024

Een avondje CERN bij Huygens

CERN

Gisteravond was Jean-Pierre de Bont te gast bij m’n sterrencluppie – Christiaan Huygens in Papendrecht – om daar te vertellen over CERN, de Europese organisatie dat fundamenteel onderzoek doet naar elementaire deeltjes en krachten. De Bont is natuurkundedocent en hij bleek een hele goede te zijn, want op kundige en duidelijke wijze wist hij het aanwezige publiek te vertellen wat CERN voor organisatie is, hoe het ontstaan is en welk onderzoek aan elementaire deeltjes ze precies doen. De Bont begon met een korte inleiding tot de wereld van de atomen, die al begon in de Griekse oudheid, toen men filosofeerde over de kleinste eenheden van de wereld. Ter illustratie van de invloed van magnetisme op geladen deeltjes had de Bont van zijn school een stel Helmoltz spoelen meegenomen, die in staat zijn om elektronen af te buigen en zelfs in een kringetje te laten lopen. Dat principe wordt ook in alle synchrotronversnellers van CERN gebruikt, waarin protonen door middel van sterke magneten worden afgebogen. Via diverse video’s liet de Bont zien hoe dat precies in z’n werk gaat. Met name de 27 km lange Large Hadron Collider (LHC) – gebouwd in de tunnel van de eerder aangelegde Large Electron-Positron Collider (LEP) en vanaf 2008 in werking – stond daarbij centraal.

collider

In 2012 werd met de reusachtige ATLAS- en CMS-detectoren verbonden aan de LHC het Higgs boson ontdekt, het beroemde ‘God-deeltje’, waarvan Peter Higgs in 1964 samen met anderen de eerste idee

Share

Speak Your Mind

*