15 juli 2024

Geboorte zware ster verloopt net als die van een zonachtige ster

Artist’s impression van de schijf rond de zware ster-in-wording AFGL 4176. De schijf is 50 keer zo groot als de omloopbaan van Pluto. (Credit: K.G. Johnston & ESO)

Waarnemingen met de Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) in Chili laten zien dat de vorming van de zware ster AFGL 4176 net zo verloopt als die van lichte sterren. Niet alleen wordt de ster, net als jonge zonachtige sterren, gevoed vanuit een omringende schijf van materie, ook vertoont die draaiende schijf vergelijkbare eigenschappen.

Eerder was al vastgesteld dat jonge sterren met massa’s tot 18 zonsmassa’s door net zulke ‘nette’ materieschijven zijn omgeven als lichte sterren. Rond nog zwaardere sterren, zoals AFGL 4176 die 25 keer zoveel massa heeft als onze zon, waren tot nu toe alleen reusachtige, sterk opgezwollen structuren gezien, die meer op donuts leken dan op schijven. Hierdoor was de indruk ontstaan dat de ‘groei’ van de allerzwaarste sterren veel chaotischer en dynamischer verloopt dan de geboorte van een lichte ster. Het leek er zelfs op dat er geen normale schijf aan te pas kwam.

Maar de ALMA-waarnemingen van AFGL 4176 laten zien dat zo’n zware ster wel degelijk door een normale schijf omgeven is – zij het een veel grotere. De ontdekte schijf is zeker tien keer zo groot en bevat honderd keer zoveel materie als de schijven die rond jonge sterren worden aangetroffen. De ontdekking heeft een hele tijd op zich laten wachten, omdat de vorming van zware sterren veel sneller verloopt dan die van lichte sterren. Bovendien zijn zware sterren veel minder talrijk. Hierdoor moeten astronomen veel harder zoeken c.q. veel dieper de ruimte in kijken – om ze op te sporen.

Bron: Astronomie.nl

Share

Comments

 1. Kunnen dan wel zeggen dat deze zware sterren omgeven zijn van zware elementen, en dat er op deze ster zwaardere elementen blijft vallen totdat deze zo zwaar is geworden dat dan pas tot kernfusie kan komen doordat de druk op deze sterren groot genoeg geworden is.

  mijn Nederlands is nu even goed zo goed.. excuses , als het maar begrepen word wat ik hier bedoel

  En nu wel graag een melding van reacties graag !!! Arie.

  • ‘En nu wel graag een melding van reacties graag!!! Arie’. Eh… Ik snap even mijn rol in deze niet. Moet ik postbode van reacties zijn?

   • gert1904 zegt

    Dit gaat vást over de twee keuzerondjes (radiobuttons) onderaan, als je een reactie plaatst:
    – “stuur mij een e-mail als er nieuwe reacties zijn”
    – “e-mail me als er nieuwe berichten zijn”

    Als Edu deze rondjes wél aanvinkt, maar géén e-mails ontvangt lijkt mij dit een probleem van het discussieprogramma, of van Edu zelf (hij geeft een onjuist e-mail adres op, of de berichten komen in zijn spambox). Zeker níet van Astroblogs.

    • Nee niets in spam .. geen melding gehad van jullie reacties

     dit werkt niet op de een of andere manier… ik krijg bij iedere reactie die ik plaats … geen bericht als iemand na mij ook een bericht plaatst…

Speak Your Mind

*