28 maart 2024

Planeet ontdekt met wolken van vloeibare rotsen en metalen

Credit: MPIA/V.Ch. Quetz)

Astronomen hebben een planeet zonder moederster ontdekt, die door het leven gaat als PSO J318.5-22. De planeet heeft een massa van 8 Jupiters, waardoor het meer overeenkomsten vertoont met gasplaneten rondom andere sterren dan met mislukte sterren die bruine dwergen genoemd worden. Vermoedelijk is de planeet oorspronkelijk rondom een ster geboren en later de interstellaire ruimte ingeslingerd door interacties met andere planeten. Wetenschappers hebben ontdekt dat de planeet, in slechts enkele uren tijd, wel tien procent in helderheid kan variëren. Vermoedelijk is “weer”, zoals wolken en stormen, hiervan de oorzaak. Overigens moet PSO J318.5-22 nog een jonge planeet zijn, aangezien de temperatuur aan de wolkentoppen zo’n 1300 graden Celsius bedraagt. Dat is allemaal restwarmte van het ontstaan van de planeet: de zwerfplaneet heeft immers geen zon als warmtebron. Bij die temperaturen zouden de wolken vloeibare metalen en silicaten moeten bevatten. Geen prettige omgeving om te vertoeven dus: in vergelijking met PSO J318.5-22 is Venus een waar vakantieparadijs. Bron: New Scientist.

Share

Comments

  1. Aankomende vakantie naar Venus dan maar 🙂

    P.S.
    Weet iemand daar nog een leuk appartementje? 🙂

  2. Enceladus zegt

    Maar hoe warm het er nu dan ook is, uiteindelijk is deze planeet toch gedoemd om compleet te bevriezen?

    groet,
    Gert (Enceladus)

  3. Hoe kunnen jullie een object zonder Ster een planeet noemen…???

    Les 1: Een planeet maakt een baan rond een ster. 🙂

    Ff serieus…

    Met zo’n hoge tempratuur kun je er toch wel vanuit gaan dat hij een eigen energiebron heeft, hij zal er niet sinds gisteren op zijn eentje staan.

    • Enceladus zegt

      Wandering star, dwaalster, zwerfplaneet: kies maar uit.

      Wellicht is er in de kern sprake van fusie. Dan zou dit ‘object’ het nog heel lang kunnen uitzingen. De vraag is of de periode waarin het voldoende is afgekoeld, maar er nog wel warmte is wegens fusie lang genoeg zou kunnen duren voor de ontwikkeling van leven.

      groet,
      Gert (Enceladus)

    • Olaf van Kooten zegt

      Dit object ligt in ieder geval onder de limiet van 13 Jupitermassa’s voor een vorm van fusie. Volgens die redenering is het geen bruine dwerg en dus een planeet. Echter is hierbij meer van belang hoe die planeet ontstaan is. Is deze ontstaan op dezelfde wijze als een bruine dwerg of een ster, dus vanuit het instorten van een gaswolk, dan is het een sub-bruine dwerg. Is deze ontstaan vanuit de protoplanetaire schijf rondom een ster, maar later weggeschoten, dan noemen ze het een zwerfplaneet (“rogue planet”) of weesplaneet.

      Natuurlijk is de planeet uit het artikel niet gisteren “op zijn eentje” gaan staan, maar het kan (kosmisch gezien) nooit lang geleden zijn. Jupiter was vroeger wellicht ook zo heet, allemaal vanuit restwarmte en warmte dat vrijkomt bij het krimpen van de planeet. Jupiter is miljarden jaren oud en afgekoeld, maar straalt nog altijd veel meer energie uit dan deze van de zon ontvangt. PSO J318.5-22 is nog altijd heel heet en kan dus nooit veel ouder zijn dan pak ‘m beet 50 miljoen jaar ofzo.

  4. exo-planeten kunnen toch alleen maar gezien worden als ze voor hun zon langs bewegen.
    Hoe hebben ze deze dan gevonden?

Speak Your Mind

*