19 april 2019

Planeet ontdekt met wolken van vloeibare rotsen en metalen

PSO J318.5-22

Astronomen hebben een planeet zonder moederster ontdekt, die door het leven gaat als PSO J318.5-22. De planeet heeft een massa van 8 Jupiters, waardoor het meer overeenkomsten vertoont met gasplaneten rondom andere sterren dan met mislukte sterren die bruine dwergen genoemd worden. Vermoedelijk is de planeet oorspronkelijk rondom een ster geboren en later de interstellaire ruimte ingeslingerd door interacties met andere planeten. Wetenschappers hebben ontdekt dat de planeet, in slechts enkele uren tijd, wel tien procent in helderheid kan vari

Reacties

 1. Aankomende vakantie naar Venus dan maar 🙂

  P.S.
  Weet iemand daar nog een leuk appartementje? 🙂

 2. Enceladus Enceladus zegt

  Maar hoe warm het er nu dan ook is, uiteindelijk is deze planeet toch gedoemd om compleet te bevriezen?

  groet,
  Gert (Enceladus)

 3. Hoe kunnen jullie een object zonder Ster een planeet noemen…???

  Les 1: Een planeet maakt een baan rond een ster. 🙂

  Ff serieus…

  Met zo’n hoge tempratuur kun je er toch wel vanuit gaan dat hij een eigen energiebron heeft, hij zal er niet sinds gisteren op zijn eentje staan.

  • Enceladus Enceladus zegt

   Wandering star, dwaalster, zwerfplaneet: kies maar uit.

   Wellicht is er in de kern sprake van fusie. Dan zou dit ‘object’ het nog heel lang kunnen uitzingen. De vraag is of de periode waarin het voldoende is afgekoeld, maar er nog wel warmte is wegens fusie lang genoeg zou kunnen duren voor de ontwikkeling van leven.

   groet,
   Gert (Enceladus)

   • gert1904 gert1904 zegt

    Citaat: “…. en de ontwikkeling van leven”.

    Je loopt véél te hard van stapel, beste Enceladus. 😀! Het ontwerp-artikel noemt voor het object “solar metallicity”. Zie:

    http://arxiv.org/abs/1510.07625
    https://en.m.wikipedia.org/wiki/Metallicity

    **

    De naam “zwerfplaneet” is eigenlijk een pleonasme: “planeet” komt uit het Grieks en betekent “zwerver”, volgens de Wikipedia. Het ontwerp-artikel heeft het over een “L/T Transition Planetary Mass Object”.

  • Olaf van Kooten Olaf van Kooten zegt

   Dit object ligt in ieder geval onder de limiet van 13 Jupitermassa’s voor een vorm van fusie. Volgens die redenering is het geen bruine dwerg en dus een planeet. Echter is hierbij meer van belang hoe die planeet ontstaan is. Is deze ontstaan op dezelfde wijze als een bruine dwerg of een ster, dus vanuit het instorten van een gaswolk, dan is het een sub-bruine dwerg. Is deze ontstaan vanuit de protoplanetaire schijf rondom een ster, maar later weggeschoten, dan noemen ze het een zwerfplaneet (“rogue planet”) of weesplaneet.

   Natuurlijk is de planeet uit het artikel niet gisteren “op zijn eentje” gaan staan, maar het kan (kosmisch gezien) nooit lang geleden zijn. Jupiter was vroeger wellicht ook zo heet, allemaal vanuit restwarmte en warmte dat vrijkomt bij het krimpen van de planeet. Jupiter is miljarden jaren oud en afgekoeld, maar straalt nog altijd veel meer energie uit dan deze van de zon ontvangt. PSO J318.5-22 is nog altijd heel heet en kan dus nooit veel ouder zijn dan pak ‘m beet 50 miljoen jaar ofzo.

 4. exo-planeten kunnen toch alleen maar gezien worden als ze voor hun zon langs bewegen.
  Hoe hebben ze deze dan gevonden?

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: