19 april 2019

Kende het vroege zonnestelsel een vijfde grote gasreus?

Het Grand Tack model in het kort

Het Grand Tack model in het kort

Het zonnestelsel telt acht planeten en de helft er van zijn kleine rotsachtige planeten (Mercurius, Venus, Aarde en Mars) in het binnenste deel van het zonnestelsel, de andere helft zijn gasreuzen (Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus) in de buitenste regionen, met een planeto

Reacties

 1. Zou het dan niet mogelijk zijn om terug te rekenen waar deze gasreus dan nu is? Gaat mij niet lukken, maar met een supercomputer zou dit dan moeten kunnen toch?

  • Met de juiste simulatieprogramma is alles mogelijk. 🙂 Maar we zullen eerst correcte modellen moeten hebben om ons sterrenstelsel goed te kunnen simuleren voordat je kan gaan berekenen waar een vermeende gasreus zou kunnen zijn die enkele miljarden jaren geleden uit ons zonnestelsel geknikkerd zou moeten zijn.

  • Nee, dat kan niet, bij gebrek aan gegevens.

   = = = = =

   Maar stel dat ten tijde van de Late Heavy Bombardment (LHB ; zo’n 4 miljard jaar geleden) deze 5e Gasreus in een zelfde baan als Jupiter zat. Dan moet zijn snelheid om de Zon vergelijkbaar zijn geweest aan de snelheid van Jupiter : Hoe sneller een object(planeet), hoe hoger de baan. (Zie : Wetten van Kepler).

   Jupiter draait nu in 11,86 jaar een rondje om de Zon op zo’n 5,2 AE afstand van de zon.
   Baanlengte (2*r*Pi) = 2 * 5,2 * 3,14 = 32,656 AE
   Omloopsnelheid = 32,656 / 11,86 = 2,75 AE/jaar

   Als onze illustere planeet door Jupiter is weg-gecaramboleerd, moet deze een vergelijkbare snelheid hebben gehad. Een mogelijkheid is dat hij al die tijd rechtdoor is ‘gevlogen’. De afstand ten opzichte van de Zon zou dan nu 11 miljard AE kunnen zijn. ~175 duizend lichtjaar.

   En de richting is uiteraard erg afhankelijk van het ‘seizoen’ van de planeet en Jupiter t.o.v. de Zon. Er is een redelijke kans dat een weg-te-caramboleren-planeet in een zelfde vlak blijft, waarin Zon en Jupiter ook al zitten, maar dat hoeft niet.
   Deze planeet kan ondertussen al een behoorlijk eind op weg zijn naar Andromeda (2 miljoen lichtjaar), maar het kan ook een heel andere kant op zijn gegaan. ( De Zodiak en Melkweg overlappen elkaar maar matig.)

   Een weggeschoten planeet kan natuurlijk ook zijn ingevangen door een toevallig te passeren ster, misschien wel A.-Centauri of Proxima. 🙂 Dat zou echter wel heel erg toevallig zijn.

   Die planeet zien we nooit meer terug, en hoe zouden we moeten aantonen dat een gevonden Reuzeplaneet bij onze Zon was ‘opgegroeid’. 😀

   Groet, Paul

   • gert1904 gert1904 zegt

    Bijna helemaal mee eens. 👍😉.
    Één opmerking: De snelheid van een planeet in een “hogere” baan is -lager-, en niet -hoger- zoals jij schrijft. Zo is de omloopsnelheid van Jupiter ca. 13,1 km/sec, en die van de Aarde ca. 29,8 km/sec.

    De omloopsnelheid van de Zon om het centrum van de Melkweg is ca. 200 km/sec.

   • Enceladus Enceladus zegt

    Kan het niet zo zijn dat deze vijfde gasreus weliswaar is weggeknikkerd door Jupiter, maar nu feitelijk de mysterieuze ‘Planet IX’ is, die sinds januari in de buitenste regionen van ons zonnestelsel wordt vermoed?

    groet,
    Gert (Enceladus)

    • Olaf van Kooten Olaf van Kooten zegt

     Dat zou inderdaad ook mijn hypothese zijn Gert 🙂

     • Uit de paper van dit artikel; “Because the mass of the ejected IG is not well constrained, we select a fiducial value approximately equal to the mass of Uranus (8.68 x 10^25 kg)”

      ..oftewel 15xAarde…en planeet-9 zou 10xAarde zijn. In dit geval kan je dat een goede match noemen qua massa, dus het kan maarzo

    • Enceladus Enceladus zegt

     Ik stel voor dat we het Planeet IX te zijner tijd gewoon even vragen. 😉

     groet,
     Gert (Enceladus)

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: