23 juli 2024

Bekijk de zon in al haar schoonheid

Credit: NASA/SDO

Als je even niks te doen hebt, bekijk dan even deze schitterende video van onze moederster, de zon. De beelden zijn gemaakt door NASA’s Solar Dynamics Observatory, die iedere 12 seconden een foto van de zon maakt. Die foto’s worden in 10 verschillende golfengten gemaakt, die allemaal een ander aspect van de structuur van de ster blootleggen:

Credit: NASA/SDO

450 nm: Fotosfeer, het ‘oppervlak’ van de zon. Dit is blauw-violet zichtbaar licht, het wittelicht-continuum op 6000 graden Kelvin en wat we zouden zien met onze eigen ogen, als het niet zo helder zou zijn. Zonnevlekken zijn zichtbaar als donkere vlekken.

170 nm: Chromosfeer, vlak boven de fotosfeer, waar de temperatuur rap toeneemt. Ultraviolet licht.

160 nm: Boven-fotosfeer en het overgangsgebied tussen de chromosfeer en de corona, waar de temperatuur nog sneller toeneemt. Dit is de emissielijn van koolstof-4 bij 10.000 Kelvin.

33,5 nm: Hete, magnetisch actieve gebieden van de corona. De magnetisch meest actieve gebieden zijn helder, terwijl donkere gebieden de locaties van “gaten” in het zonnemagnetisch veld aangeven.. Dit is de emissielijn van ijzer-16 bij 2,5 miljoen Kelvin.

30,4 nm: Chromosfeer en overgangsgebied. Dit is de emissielijn van helium-2 bij 50.000 Kelvin. Plasma met een hoge dichtheid gloeit het helderst op deze golflengte, terwijl donkere gebieden de locaties van plasma met een lage dichtheid aangeven.

21,1 nm: Hete, magnetisch actieve gebieden van de corona en de emissielijn van ijzer-14 bij 2 miljoen Kelvin – het meest actieve gebied van de zon, inclusief zonnevlammen en CME’s.

29,3 nm: Hete corona, inclusief zonnevlammen. Dit is de emissielijn van ijzer-12 bij 1 miljoen Kelvin, wat de locatie van heter coronaplasma aangeeft. Dit is ook de emissielijn van ijzer-24 bij 20 miljoen Kelvin, wat de locatie van plasma uit zonnevlammen aangeeft.

17,1 nm: Rustige corona, de koelste delen van de atmosfeer van de zon, inclusief coronale lussen (gigantische magnetische bogen). Dit is de emissielijn van ijzer-9 bij 600.000 Kelvin.

13,1 nm: Het heetste materiaal van een zonnevlam. Dit is de emissielijn van ijzer-20 en ijzer-23 bij 15 miljoen Kelvin en meer.

9,4 nm: Zonnevlammen. Dit is de emissielijn van ijzer-18 dat verhit wordt tot 6 miljoen Kelvin.

Share

Speak Your Mind

*