22 mei 2024

NASA’s MAVEN sonde wijst op verdwijnen Marsatmosfeer door de zonnewind

Credits: NASA/GSFC

Metingen met NASA’s Mars Atmosphere and Volatile Evolution (MAVEN) missie, de sonde die sinds september 2014 in een baan om Mars draait, laten zien dat Mars ongeveer vier miljard jaar geleden het grootste deel van zijn atmosfeer is kwijtgeraakt door de zonnewind, de continue stroom van geladen deeltjes van de zon. Meer dan vier miljard jaar geleden had Mars een atmosfeer en was het er warm en vochtig, maar door de zonnewind, die toen veel krachtiger was dan heden ten dage, werden deeltjes in de hogere lagen van de atmosfeer gestript en verdwenen ze de ruimte in. Uit de metingen met MAVEN blijkt dat Mars door de zonnewind zo’n 100 gram per seconde aan gas verliest. Dat lijkt niet veel, maar als je het over miljoenen jaren neemt is het toch een grote hoeveelheid. De jonge zon moet zeer krachtige zonnestormen hebben meegemaakt en die hebben er voor gezorgd dat Mars ‘gestript’ werd van het grootste deel van z’n atmosfeer.

De door MAVEN gemeten uitstoot van ionen in de atmosfeer van Mars. Credits: NASA/GSFC

Nu heeft Mars nog maar een ijle atmosfeer, die volgens recente metingen met de Curiosity Marsrover ook nog eens zure mist bevat. In maart dit jaar vonden er ook enkele uitbarstingen op de zon plaats, die volgens de metingen met MAVEN direct leidde tot een grotere gasuitstoot bij Mars, welke in de vorm van een boeggolf rondom Mars zichtbaar was. Bij de aarde kunnen de deeltjes van de zonnewind – met name protonen en elektronen – ook deeltjes uit de atmosfeer stoten, maar die komen vervolgens via het aardmagnetisch veld weer terug in de atmosfeer. Mars heeft geen sterk magnetisch veld en daardoor verdwijnen die deeltjes de ruimte in, een zwak oplichtend schijnsel aan de nachthemel met zich meebrengend, een schijnsel dat alleen zichtbaar is op ultraviolette golflengten. Hieronder een video met een impressie van het strippen van de atmosfeer van Mars door de zonnewind.

Bron: NASA.

Share

Comments

 1. Enceladus zegt

  NASA begon haar persconferentie heel geestig: https://www.youtube.com/watch?v=vWwgrjjIMXA

  😉

  groet,
  Gert (Enceladus)

 2. Stumpertje zegt

  “Uit de metingen met MAVEN blijkt dat Mars door de zonnewind zo’n 100 gram per seconde aan gas verliest. Dat lijkt niet veel, maar als je het over miljoenen jaren neemt is het toch een grote hoeveelheid.”

  Zonnewind bestaat uit alle elementen en gassen dus er komt veel meer binnen dan weg geslagen wordt. Dat was naza effe vergeten. Er komt op het vlak van de schijf zeer veel meer binnen dan er aan de randjes weg geslagen wordt.

  Oorzaak verdwijnen atmosfeer is mischien wat spectaculairder https://twitter.com/MarsCuriosity/status/662331670922555392

  Dit zou met onderzoek op Aarde Bewezen kunnen worden.

 3. Dus de atmosfeer van Mars is dan in een relatief rustige (zonneactiviteit) periode ontstaan? Of was het magnetisch veld gewoon vele malen sterker, want dan zou de zonnewind wel verantwoordelijk zijn voor het wegblazen van de atmosfeer, maar dan is het meer een gevolg van iets anders.

 4. Dus de aarde loopt niet het gevaar zijn atmosfeer te verliezen?

 5. Maar als mars ongeveer 4 miljard jaar geleden al het grootste deel van zijn atmosfeer is kwijt geraakt dan heeft mars niet lang een magnetisch veld gehad, of een magnetisch veld dat sterk genoeg was.

  http://www.esa.int/Our_Activities/Space_Science/Earth_s_magnetic_field_provides_vital_protection
  Uit dit artikel bleek nog eens dat ons magnetisch veld van groot belang is.

  • Goede link. Weet je of ze inmiddels al weten hoe het met Venus zit?

   “Venus will provide an important new perspective on the issue because like Mars, it has no global magnetic field, yet it is similar in size to Earth and has a much thicker atmosphere.”

   • Venus heeft niet echt een magnetisch veld en het zwakke magnetisch veld wat er is komt niet van een interne dynamo zoals op aarde maar van geladen deeltjes in de ionosfeer die reageren met de deeltjes van de zonnewind.
    Ook is de atmosfeer van venus anders van samenstelling, bevat voornamelijk koolstofdioxide, dan die van de aarde en is de atmosfeer is veel dikker, er heerst iets van 90x de druk als in onze atmosfeer. Lichte deeltjes zoals waterstof en zuurstof kunnen wel ontsnappen, maar zwaardere deeltjes zoals koolstofdioxide kunnen makkelijker vast gehouden worden.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Venus#Magnetic_field_and_core

    • Enceladus zegt

     M.a.w.: Venus zou ook beroofd moeten zijn van haar atmosfeer, maar dat is overduidelijk niet het geval. Nu is Venus weliswaar groter dan Mars, maar staat ook aanzienlijk dichterbij de zon. De vraag is dus: waarom werd Mars’ atmosfeer gestript en die van Venus niet als beide planeten geen noemenswaardig magnetsch veld hebben?

     groet,
     Gert (Enceladus)

     • https://en.wikipedia.org/wiki/Venus#Magnetic_field_and_core

      The weak magnetosphere around Venus means that the solar wind is interacting directly with its outer atmosphere. Here, ions of hydrogen and oxygen are being created by the dissociation of neutral molecules from ultraviolet radiation. The solar wind then supplies energy that gives some of these ions sufficient velocity to escape Venus’s gravity field. This erosion process results in a steady loss of low-mass hydrogen, helium, and oxygen ions, whereas higher-mass molecules, such as carbon dioxide, are more likely to be retained.

      Dus omdat de atmosfeer voornamelijk uit koolstofdioxide bestaat en deze moleculen te zwaar zijn om in grote getale uit de atmosfeer geduwd te worden door de zonnewind.

     • Enceladus zegt

      Dank voor de toelichting.

      groet,
      Gert (Enceladus)

     • de atmosfeer van mars bestaat ook voor het grootste deel uit koolstofdioxide, maar die van venus ook dus dat is niet waar Rudiev ! waarom verliest venus dan haar atmosfeer niet?

Speak Your Mind

*