1 maart 2024

Melkweg is van binnen naar buiten ontstaan

Credit: NASA, ESA, A. Calamida and K. Sahu (STScI), and the SWEEPS Science Team

Astronomen hebben een oeroude populatie van sterren ontdekt in het dichtbevolkte binnenste van ons melkwegstelsel. Het gaat om een groot aantal 12 miljard jaar oude witte dwergen – restanten van zonachtige sterren die ooit de kern van de Melkweg van licht hebben voorzien. De witte dwergen bevinden zich in de centrale verdikking, een samengepakte bol van sterren temidden van de wervelende schijf er omheen. De ontdekking ondersteunt het idee dat de centrale verdikking als eerste ontstaan is en dat de sterren in die verdikking snel achter elkaar geboren zijn – binnen twee miljard jaar. Later pas is rondom die verdikking de schijf met spiraalarmen ontstaan. Overigens is de conclusie van dit onderzoek gebaseerd op slechts 70 witte dwergen – het topje van de ijsberg. Vermoedelijk bevinden zich in het bestudeerde gedeelte van de verdikking zo’n 100.000 van die sterrenlijken. In de toekomst hoopt men meer witte dwergen te onderzoeken, in de hoop de leeftijd van de verdikking nog nauwkeuriger te kunnen vaststellen.

Bron: Hubble

Share

Comments

 1. En nu maar hopen dat ze geen 70 nieuwe zeer jonge sterren in de bolhoop ontdekken….

  • Avatar foto gert1904 zegt

   Als die worden gevonden, dan is dat geen probleem. De hypothese wordt pas gefalsifieerd als er dergelijke oude witte dwergen in de galactische schijf worden gevonden.

   Overigens is een bolhoop iets heel anders dan de centrale verdikking (galactic bulge) waar het hier om gaat.

 2. “12 miljard jaar oude Witte dwergen…”

  De leeftijd van het heelal wordt geschat zo’n 13,8 miljard jaar oud.
  De eerste sterren ontstonden zo’n 13,2 miljard jaar geleden, maar dat waren hele zware sterren, die in Supernovae eindigden…

  Hoe zwaarder sterren zijn, hoe (onevenredig) sneller zij opbranden : hele zware sterren leven maar een paar miljoen jaar ( en gaan nova) , een (lichte) ster als onze Zon leeft wel 10 miljard jaar ( en worden Witte dwerg).

  => Is er wel genoeg tijd ( tussen 13,2 en 12 miljard jaar geleden) geweest, om Witte dwergen te kunnen laten ontstaan? { Of hoe snel branden sterren op, die een massa van 8 zonsmassa’s hebben ? }

  Groet, Paul

  NB Hoe herkent men uit al die Witte dwergen, die van zo’n 12 mjd. jaar?
  a) Is dat o.b.v. de restwarmte (Temperatuur) of
  b) o.b.v. samenstelling ( gebrek aan zwaardere elementen, die er 13,2 mjd geleden nog niet waren en die deze ster ook niet zelf gemaakt kan hebben.)

  • Avatar foto gert1904 zegt

   “Of hoe snel branden sterren op, die een massa van 8 zonsmassa’s hebben?”

   Een ster als Bellatrix (8.4 zonsmassa’s) heeft een levensduur in de orde van 50 * 10^6 jaar. Zie bijv. dit college:

   https://www.astro.umd.edu/~ssm/ASTR100/lecture20.pdf

   (Even scrollen naar het Herzsprung-Russell diagram).

   “Hoe herkent men uit al die witte dwergen die van zo’n 12 mrd. jaar?”

   Lees het artikel waar Olaf naar verwijst……….. 😉😉😇

Speak Your Mind

*