29 maart 2024

Eerste gammapulsar buiten de Melkweg ontdekt

pulsars in the tarantula nebula

Astronomen hebben voor het eerst een gammapulsar buiten onze Melkweg waargenomen. De pulsar is de helderste van z’n soort die ooit is aangetroffen en bevindt zich in de buitenwijken van de Tarantulanevel in de Grote Magelhaanse Wolk, het grootste en helderste stervormingsgebied in de gehele Lokale Groep van sterrenstelsels. Waarnemingen die zijn verricht met de Fermi-ruimtetelescoop hebben uitgewezen dat de pulsar een enorme bron van gammastraling is. Sterker nog, het blijkt dat de pulsar (die door het leven gaat als PSR J0540-6919) in z’n eentje verantwoordelijk is voor de helft van de totale gammastraling die door de nevel wordt uitgezonden!

Als een zware ster explodeert als supernova, dan kan de kern van die ster het overleven door een neutronenster te worden – bij een neutronenster zijn een half miljoen aardes samengeperst tot een supermagnetische bol ter grootte van Amsterdam. Als die neutronenster ook snel rondom z’n as draait (wat ze meestal doen), dan worden aan de polen bundels van straling de ruimte ingeworpen. Als zo’n bundel op de aarde gericht staat, dan observeren astronomen een regelmatige “hartslag” van straling en noemen ze het een pulsar.

De Tarantulanevel bevat twee pulsars, J0540 en J0537, die beide ontdekt zijn met de Amerikaanse Rossi X-Ray Timing Explorer, een satelliet die gespecialiseerd is in het opsporen van bronnen van r

Share

Speak Your Mind

*