24 juli 2024

Enorme ijswolk bij Titan’s zuidpool markeert het begin van de winter

De 'knop' onderaan is de Zuidpool vortex

De ‘knop’ onderaan is de Zuidpool vortex. De foto is al in 2013 gemaakt.

Met behulp van de Cassini sonde van de NASA heeft men vast kunnen stellen dat op Titan, de grootste maan van Saturnus, de winter is begonnen. Een enorme wolk van ijs blijkt zich veel dieper in de atmosfeer van Titan te nestelen dan men eerst dacht en het is deze wolk die het begin van de winter markeert, een winter die op Titan maar liefst 7,5 aardse jaren duurt. De Zuidpool vortex, zoals de wolk ook wel wordt genoemd, is al in 2012 ontdekt door Cassini en men dacht toen dat deze zich alleen hoog in de atmosfeer ophield, op een hoogte van zo’n 300 km. Maar nieuwe waarnemingen met Cassini’s Composite Infrared Spectrometer (CIRS) laten nu zien dat de wolk veel dieper komt, tot de lagere delen van de troposfeer, op 200 km hoogte. De wolk op Titan bestaat niet uit waterijs, maar uit methaanijs, dat door de atmosfeer aangevoerd wordt vanuit het warmere noordelijke halfrond. Bij de zuidpool aangekomen zinken de methaangassen naar beneden en koelen snel af, waarna de wolken zich vormen. Hieronder een foto van de wolk, die in 2012 is gemaakt door Cassini.

converted PNM file

Uit de metingen blijkt verder dat de temperatuur in het zuidpoolgebied van Titan tot wel -150

Share

Speak Your Mind

*