23 juli 2024

Opmerkelijk stelsel bevat een “missing link” tussen een planeet en een maan

Op de voorgrond de Venus-achtige exoplaneet, met op de achtergrond de afgekoelde, oude bruine dwerg en de primaire rode dwerg. credit: Cheongho Han / Chungbuk National University.

Astronomen hebben een bijzonder planetenstelsel ontdekt op een afstand van 1600 lichtjaar. Het gaat om een dubbelster, bestaande uit een rode dwergster van 97 Jupitermassa’s en een bruine dwergster van 31 Jupitermassa’s (een bruine dwerg is een object dat qua eigenschappen tussen een ster en een planeet in zit). Rondom die bruine dwerg draait dan weer een planeet (of is het een maan?) van 0,69 aardemassa’s, vergelijkbaar met Venus. De afstand tussen de planeet en de bruine dwerg bedraagt 0,34 AU, terwijl de afstand tussen de bruine dwerg en de moederster zo’n 1,7 AU bedraagt (1 AU is de afstand tussen de aarde en de zon).

Feitelijk is de planeet, die de liederlijke naam OGLE-2013-BLG-0723LB/Bb heeft gekregen, qua eigenschappen een “missing link” tussen een planeet en een maan. De massa-ratio tussen de bruine dwerg en de planeet is vergelijkbaar met die tussen de zon en Uranus en met die tussen Jupiter en Callisto – twee objecten die allebei ontstaan zijn in de koude buitendelen van de schijf rondom het moederobject (respectievelijk de zon en Jupiter). Dat betekent dat de wijze waarop planeten en manen ontstaan vanuit schijven van gas en stof hetzelfde blijft bij verschillende schalen. Overigens is het goed mogelijk dat OGLE-2013-BLG-0723LB/Bb helemaal niet rondom de bruine dwerg ontstaan is, maar is “gestolen” van het primaire object in het stelsel, de rode dwerg OGLE-2013-BLG-0723LA.

Bron: arXiv

Share

Speak Your Mind

*