24 juli 2024

Robbert Dijkgraaf onthult Einstein-vergelijking op buitenmuur van museum Boerhaave

dijkgraaf

Robbert Dijkgraaf voor de door hem onthulde Einstein-vergelijking. Credit: Universiteit van Leiden.

Vanmiddag heeft professor Robbert Dijkgraaf een geschilderde versie van de Einstein-vergelijking op een buitenmuur van museum Boerhaave onthult. Het is de start van een reeks van tenminste tien natuurkundige formules die op verschillende muren door de historische binnenstad te zien zullen zijn. Ze hebben allemaal een directe connectie met de Leidse wetenschap. Einstein bedacht zijn vergelijking precies 100 jaar geleden als wiskundige basis voor zijn algemene relativiteitstheorie. De zogenoemde kosmologische constante (? in de vergelijking) werd pas later toegevoegd, na discussies met Willem de Sitter op de Universiteit Leiden.

Natuurkundigen Sense Jan van der Molen (LION) en Ivo van Vulpen (NIKHEF) vatten het idee op om de Leidse b

Share

Speak Your Mind

*