2 maart 2024

Vreemde gedrag van KIC 8462852 komt vermoedelijk door kometenwolken

Impressie van kometen die voor KIC 8462852 langs bewegen. Credit: NASA/JPL-Caltech/T. Pyle (IPAC)

Ruim een maand wordt wereldwijd gespeculeerd over het vreemde gedrag van KIC 8462852, de ster op  1481 lichtjaar afstand van de aarde, die vier jaar lang door de Kepler ruimtetelescoop is bestudeerd en die in 2011 en 2013 twee enorme dips in z’n lichtsterkte meemaakte, dalingen in de lichtcurve van 15% respectievelijk 22% die niet te verklaren leken te zijn door natuurlijke oorzaken. Dat bracht een groepje professionele sterrenkundigen er zelfs toe om te suggereren dat er een intelligente buitenaardse beschaving in de buurt van KIC 8462852 woont, die om die ster voor hun energieconsumptie een zogeheten Dysonschil of -sfeer zouden hebben gebouwd, welke de dips zou veroorzaken. Hieronder de lichtcurve waar het allemaal om draaide, de lichtcurve van de “WTF star” (WTF staat voor “Where’s the flux?” – toch?), ook bekend als “Tabby’s star”, naar de ontdekker ervan.

Dips in de lichtcurve van KIC 8462852. Credit: T. S. Boyajian et al.

Deze week werd bekend dat een groep sterrenkundigen onder leiding van Massimo Marengo (Iowa State University, Ames, VS) gekeken heeft naar waarnemingen die dit jaar met de Amerikaanse Spitzer infraroodtelescoop aan KIC 8462852 zijn gedaan. Bij de publicaties van vorige maand is ook gebruikgemaakt van infraroodwaarnemingen aan KIC 8462852, maar die dateren van 2010, toen NASA’s Wide-Field Infrared Survey Explorer (WISE) naar KIC 8462852 keek. WISE zag toen geen excessieve hoeveelheid IR-licht, iets wat een planetaire botsing óf een botsing van grote planetoïden – in beide gevallen dus ‘warme’ rotsachtige objecten – in de buurt van KIC 8462852 uitsluit.

De Spitzer IR-ruimtetelescoop. Credit: NASA

Spitzer bevestigde de waarneming van WISE: er is geen exces aan IR-straling, Marengo en z’n collega’s denken daarom dat een wolk van ijskoude kometen, die weinig IR-straling afgeeft, de twee dips heeft veroorzaakt. De wolk zou in 2011 vooraf kunnen zijn gegaan door een zeer grote komeet, die toen de dip veroorzaakte, waarna in 2013 de rest van de wolk KIC 8462852 passeerde en diens licht deels voor de tweede keer verduisterde. Marengo verklaart wel dat de waarnemingen van Spitzer niet uitsluiten dat er daadwerkelijk een grote kunstmatige structuur om de ster is gebouwd, een hypothese die ze niet hebben onderzocht. Eh… en dan zijn er ook nog andere – niet-natuurlijke – verklaringen, zoals deze:

😎 Bron: Spitzer + Astrobites.

Share

Comments

 1. Blijf het vaag vinden..een komeet is max 50 kilometer groot…zelfs een planeet als Jupiter geeft niet zulke cijfers als bij KIC8462852. Ik geloof dus niks van deze komeettheorie. Eerder een bruine dwerg die uiteen is gevallen…

  • Of de Borg, die de boel aan gort geschoten hebben 🙂

  • @ Marco: Ik ben het met je eens. Die verklaring gaat er bij mij ook niet in. Hoe groot moet de komeet wel niet zijn dan? 5x jupiter? Lijkt me geen komeet meer dan :).

   Ik zeg niet dat daar Aliens actief zijn, maar er moet toch een betere verklaring zijn?

   • Volgens mij horen we niks meer over deze ster, de aandacht zal snel vervliegen en dan is er wel weer een nieuwe ontdekking die het nieuws haalt. Maar ik blijft het vreemd vinden dat de algemene opinie iets zoals als een “kometenwolk” wel slikt maar een Dysonschil niet. De paniek die meteen onder geleerden uitbreekt bij het woordje “Alien” is trouwens ook een vreemd iets, daar mag je het schijnbaar niet over hebben. Doet mij altijd denken aan de geleerden uit het verleden die bang voor de Kerk waren…stel je voor dat je je nek uitsteekt…

 2. Kijk nu hebben we tenminste een normale en geloofwaardige oorzaak.
  Die Dysonschil is leuk voor hollywood, maar in het echte leven draait niet alles om de hersenspinsels van de mens:)

 3. professionele sterrenkundigen!!!!!!!!!!!!

 4. Bradley Schaefer van de Louisiana State University heeft nu ontdekt dat de ster tussen 1890 en 1989 20 procent zwakker is geworden. Er zouden 648.000 kometen – met een doorsnee van 200 meter – voor nodig zijn om het verschil te kunnen verklaren. Niet erg aannemelijk dus, zei Schaefer.

  https://www.newscientist.com/article/dn28786-comets-cant-explain-weird-alien-megastructure-star-after-all/

  • Avatar foto gert1904 zegt

   Hm. Dat is maar de helft van het verhaal.

   In het artikel waar je naar verwijst zegt Bradley Schaefer óók dat het onwaarschijnlijk is dat de variaties door een Dyson structuur worden veroorzaakt. Het zou een alien beschaving simpelweg niet lukken om binnen 100 jaar zoiets te bouwen.

   • Avatar foto Enceladus zegt

    Het hoeft ook niet in 100 jaar. Wie weet zijn ze al veel langer bezig. Ik denk niet dat wij veel betrouwbare waarnemingen van voor 1890 hebben, dus wellicht was het zwakker worden al een paar eeuwen bezig.
    In dat licht (pun intended!) wordt het dus zeer interessant om te zien wat de ster de komende decennia gaat doen.

    groet,
    Gert (Enceladus)

    • Avatar foto gert1904 zegt

     Honderd jaar is wél de tijschaal waar we het hier over hebben: 20% afname in ongeveer een eeuw. Ik citeer uit het online artikel in Newscientist:

     “What about those alien megastructures? Schafer is unconvinced. “The alien-megastructure idea runs wrong with my new observations,” he says, as he thinks even advanced aliens wouldn’t be able to build something capable of covering a fifth of a star in just a century. What’s more, such an object should radiate light absorbed from the star as heat, but the infrared signal from Tabby’s star appears normal, he says.”.

     In dit artikel:

     http://arxiv.org/pdf/1601.03256v1.pdf,

     waar het Newscientist-verhaal naar verwijst, berekent Schaefer een afname in helderheid van 0.165 magnitudes per eeuw. Hij stelt dat er zowel voor de dagelijkse variaties als de voortdurende afname één oorzaak moet zijn.

Speak Your Mind

*