Site pictogram Astroblogs

Vreemde gedrag van KIC 8462852 komt vermoedelijk door kometenwolken

Impressie van kometen die voor KIC 8462852 langs bewegen. Credit: NASA/JPL-Caltech/T. Pyle (IPAC)

Ruim een maand wordt wereldwijd gespeculeerd over het vreemde gedrag van KIC 8462852, de ster op  1481 lichtjaar afstand van de aarde, die vier jaar lang door de Kepler ruimtetelescoop is bestudeerd en die in 2011 en 2013 twee enorme dips in z’n lichtsterkte meemaakte, dalingen in de lichtcurve van 15% respectievelijk 22% die niet te verklaren leken te zijn door natuurlijke oorzaken. Dat bracht een groepje professionele sterrenkundigen er zelfs toe om te suggereren dat er een intelligente buitenaardse beschaving in de buurt van KIC 8462852 woont, die om die ster voor hun energieconsumptie een zogeheten Dysonschil of -sfeer zouden hebben gebouwd, welke de dips zou veroorzaken. Hieronder de lichtcurve waar het allemaal om draaide, de lichtcurve van de “WTF star” (WTF staat voor “Where’s the flux?” – toch?), ook bekend als “Tabby’s star”, naar de ontdekker ervan.

Dips in de lichtcurve van KIC 8462852. Credit: T. S. Boyajian et al.

Deze week werd bekend dat een groep sterrenkundigen onder leiding van Massimo Marengo (Iowa State University, Ames, VS) gekeken heeft naar waarnemingen die dit jaar met de Amerikaanse Spitzer infraroodtelescoop aan KIC 8462852 zijn gedaan. Bij de publicaties van vorige maand is ook gebruikgemaakt van infraroodwaarnemingen aan KIC 8462852, maar die dateren van 2010, toen NASA’s Wide-Field Infrared Survey Explorer (WISE) naar KIC 8462852 keek. WISE zag toen geen excessieve hoeveelheid IR-licht, iets wat een planetaire botsing óf een botsing van grote planetoïden – in beide gevallen dus ‘warme’ rotsachtige objecten – in de buurt van KIC 8462852 uitsluit.

De Spitzer IR-ruimtetelescoop. Credit: NASA

Spitzer bevestigde de waarneming van WISE: er is geen exces aan IR-straling, Marengo en z’n collega’s denken daarom dat een wolk van ijskoude kometen, die weinig IR-straling afgeeft, de twee dips heeft veroorzaakt. De wolk zou in 2011 vooraf kunnen zijn gegaan door een zeer grote komeet, die toen de dip veroorzaakte, waarna in 2013 de rest van de wolk KIC 8462852 passeerde en diens licht deels voor de tweede keer verduisterde. Marengo verklaart wel dat de waarnemingen van Spitzer niet uitsluiten dat er daadwerkelijk een grote kunstmatige structuur om de ster is gebouwd, een hypothese die ze niet hebben onderzocht. Eh… en dan zijn er ook nog andere – niet-natuurlijke – verklaringen, zoals deze:

😎 Bron: Spitzer + Astrobites.

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten