29 maart 2024

Sterrenkundigen ontdekken de heetste witte dwerg in de Melkweg

Schematische weergave van de Melkweg, de positie van de zon, de gaswolk, de witte dwerg en de Grote Magelhaense Wolk. Credit: Philipp Richter/University of Potsdam.

Sterrenkundigen van de universiteiten van Tübingen en Potsdam in Duitsland hebben een witte dwerg in de buitenregionen van onze Melkweg ontdekt die met een temperatuur van maar liefst 250.000 °C de heetste witte dwerg van de Melkweg mag worden genoemd. Ter vergelijking: de zon is aan de buitenkant slechts 6000 °C, een temperatuur die sinds z’n geboorte 4,6 miljard jaar geleden vrij constant is geweest. Als over pakweg vijf miljard jaar de kernfusie in het centrum ophoudt omdat de waterstof daar op is zal ‘ie ook warmer worden – zo’n dertig keer warmer tot een temperatuur van 180.000 °C. Niet zo heet dus als de nu gevonden recordhouder, de vorige recordhouder was een witte dwerg die 200.000 °C heet was. De sterrenkundigen konden de temperatuur van RX J0439.8-6809 – zo heet ‘ie dus, z’n andere naam is H1504+65 – meten door ultraviolette spectra gemaakt met de Hubble ruimtetelescoop te analyseren.De witte dwerg moet in het verleden zelfs heter zijn geweest, volgens berekeningen was ‘ie duizend jaar geleden 400.000 °C. De witte dwerg, die volgens de bron naar schatting vijf keer zo zwaar als de zon is – huh, kan dat wel, we hebben toch een limiet van Chandrasekhar? – is dus in een fase van afkoeling. In eerste instantie dachten de sterrenkundigen dat RX J0439 in de Grote Magelhaense Wolk gelegen is, een begeleidend dwergstelsel van de Melkweg op 167.000 lichtjaar afstand, maar later kon men zien dat ‘ie in de buitenregionen van de Melkweg zelf gelegen is en dat ‘ie met een snelheid van 220 km/s wegvliegt. Vervolgens ontdekte men nog iets: dat de witte dwerg omringt is door gaswolken, die de andere kant op vliegen, richting de Melkweg dus, met een snelheid van 150 km/s. Voor de liefhebbers: hier een vakartikel over de ster en daar eentje over het gas.  Bron: Science Daily.

Share

Comments

  1. gert1904 zegt

    Het vakartikel waarnaar je verwijst meldt in table 5 voor de Witte Dwerg H1504+65 een massa van 0.83 +0.19/-0.15 zonsmassa’s. Hoe je bronartikel uit Science Daily aan die 5 zonsmassa’s komt is mij niet duidelijk.

    De limiet van Chandrasekhar is niet in gevaar.😊

Speak Your Mind

*