3 maart 2021

Schuine stand maanbaan verklaard

Langsscherende mini-planeetjes (voorgrond en rechtsboven) waren mogelijk verantwoordelijk voor de schuine stand van de maanbaan.

Langsscherende mini-planeetjes (voorgrond en rechtsboven) waren mogelijk verantwoordelijk voor de schuine stand van de maanbaan.

Nieuw onderzoek wijst erop dat de enigszins schuine stand van het baanvlak van de maan is veroorzaakt door de aantrekkingskracht van de mini-planeetjes die kort na het ontstaan van het aarde-maanstelsel nog door het zonnestelsel zwierven (Nature, 26 november).

Wetenschappers worstelen al geruime tijd met de vraag waar onze maan vandaan komt. Volgens de meest gangbare theorie is onze naaste buur ontstaan nadat een planeet ter grootte van Mars in botsing kwam met de nog zeer jonge aarde. Daarbij zou materiaal de ruimte in zijn geblazen, dat vervolgens samenklonterde tot de maan.

Volgens dat model zou het baanvlak van de maan vrijwel moeten samenvallen met de ecliptica

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.