11 augustus 2020

Maandag probeert de Japanse sonde Akatsuki opnieuw in een baan om Venus te komen

akatsuki_planetC_venus_f537
Komende maandag 7 december zal het Japanse ruimtevaartuig Akatsuki proberen om in een baan om de planeet Venus te komen. Dat zal niet meevallen, want eigenlijk was dit helemaal niet de bedoeling. De opzet was dat de in mei 2010 gelanceerde sonde, die het weer en klimaat van Venus gedurende twee jaar moet onderzoeken, in december 2010 al in die baan zou komen. Maar het ging toen helemaal mis, Akatsuki (Japans voor Dageraad) vloog voorbij Venus en kwam in een baan om de zon terecht. Technici van de Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA gingen vervolgens aan de slag om te kijken wat er te redden viel en uit berekeningen bleek dat Akatsuki vanuit z’n langgerechte, elliptische baan om de zon in december 2015 weer bij Venus aan zou komen. De baan die men oorspronkelijk in gedachte had is niet meer mogelijk, maar een langgerekte, elliptische baan om Venus, met afstanden ergens tussen 5000 en 300.000 km, behoort denkt men wel tot de mogelijkheden.

20151204_2822m

Hieronder zie je het tijdpad dat men heeft opgesteld voor de cruciale baanmanoeuvres, die gedaan moeten worden om Akatsuki in z’n baan om Venus te krijgen. Het is opgesteld door Emily Lakdawalla van de Planetary Society op basis van Japanse info met hulp van Google Translate, dus met een tikkeltje onzekerheid. Laten we hopen dat het dit keer wel goed gaat. Let op: voor de Nederlandse tijden moet je

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.