27 februari 2024

Zo vlijmscherp hebben we Pluto nog niet eerder gezien

Credit: NASA/JHUAPL/SwRI

Het was een poosje stil rondom Pluto, maar vandaag heeft de NASA weer nieuwe foto’s online gezet, die door de New Horizons ruimteverkenner gemaakt zijn tijdens de scheervlucht langs Pluto en z’n manen, op 14 juli dit jaar – de #PlutoFlyby. En wat voor een foto’s! Met recht kunnen we zeggen dat dit de meest scherpe foto’s zijn die tot nu toe gepubliceerd zijn, de resolutie is een gedenkwaardige 77 tot 85 meter per pixel! We zien een keten van met waterijs bedekte bergen, de al-Idrisi bergen genaamd, die tegen de uit stikstofijs bestaande zachte ijsvlakten van Sputnik Planum aanliggen. Dubbelklik op de foto om ‘m te versputnikplanumeriseren. Het gebied wat je ziet is zo’n 80 km in doorsnede. De foto’s is eigenlijk een fragment uit een veel grotere en vééél langere foto, namelijk deze (dubbelklikken om te verplutoïeriseren):

Credit: NASA/JHUAPL/SwRI

Hieronder een door de NASA gepubliceerde video, waarin je ziet welk deel van Pluto je hierboven afgebeeld ziet.

Eh… nou we het toch over de New Horizons hebben en diens scheervlucht dit jaar langs Pluto: de sonde is één van de kandidaten in de ‘scientific breakthrough of the year’ wedstrijd van Science. Via deze link kan je op New Horizons stemmen, hetgeen nog ruim twee dagen kan. Bron: NASA.

Share

Comments

 1. Giga Gerard zegt

  Volgens mij zitten ze er gewoon een tijdje op bij NASA. “Jongens billen omhoog we hebben nieuwe foto’s” en dan schuiven ze de foto’s onder hun kont en dromen heerlijk weg.

 2. Avatar foto Paul Bakker zegt

  Wat een fantastisch interessante wereld. Allerlei verschillende patronen. Die golfpatronen op de vlakte geeft de indruk dat het er kan waaien. Bizar.

 3. Avatar foto Enceladus zegt

  Pluto heeft op dit moment 34% van de stemmen en is daarmee koploper. Gaat goed komen!

  groet,
  Gert (Enceladus)

 4. Ongelooflijk zo’n scherpe weergave. Dat is nog eens andere koek dan na 43 jaar zoeken uiteindelijk met een vaag fotootje te komen van de inslagkrater op de maan van de derde trap van de Saturnus V draagraket, waarmee de Apollo 16 in 1972 naar de maan werd gebracht.

  Ik zie ook graag een scheervlucht over de maan in dezelfde kwaliteit als die van Pluto. Langs de vlag, de maankarretjes,de achtergelaten rotzooi van de astronauten, mysterieuze gebieden waar complottheoriën over gaan (waar hoge torens, bruggen of structuren van gebouwen/ruimteschepen staan)
  Misverstanden kunnen dan meteen opgelost zijn. Al duurt het 1 á 2 kbps….
  Smiley

  Update 7-12:De Ontdekking Van Planeet Pluto (nog 6 dagen gratis)
  http://www.rtlxl.nl/#!/de-ontdekking-van-planeet-pluto-347022/3034ddd7-79b2-3391-b64d-58092d2c714d

 5. Wybren de Jong zegt

  Ik zie op die gedetailleerde foto (de eerste foto dus) duidelijk 2 vulkanen, ijsvulkanen wel te verstaan.
  Maar dan zullen mensen wel weer ‘pareidolie’ roepen of zoiets.

Speak Your Mind

*