21 oktober 2018

VLT bekijkt een vreemde kosmische botsing

De omgeving van het sterrenstelsel NGC 5291

De omgeving van het sterrenstelsel NGC 5291 Credit: ESO

Nieuwe opnamen, gemaakt met de Very Large Telescope van de ESO-sterrenwacht op Paranal, geven een gedetailleerd beeld van de spectaculaire nasleep van een 360 miljoen jaar oude kosmische botsing. Tussen het

Reacties

  1. Etienne Durinck zegt:

    Vraagje. Neem een zon de helft zo groot als de onze. Deze komt in botsing met een gasreus drie maal zo groot dan Jupiter. Wat zou de verdere geschiedenis van deze zon kunnen worden ?

  2. De blog gaat over een botsing lang geleden van een sterrenstelsel met een dwergstelsel. Iets andere schaal dan waar jij het over hebt. Maar goed, het is een wat – als – dan vraag wat jij daar stelt. Er zullen vast stermodellen zijn die precies vertellen wat er in zo´n situatie gebeurt, maar ik denk gezien de relatief kleine massa die er dan bij komt dat er weinig zal gebeuren, behalve een tijdelijke versterking van de lichtkracht.

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.