28 maart 2024

VLT bekijkt een vreemde kosmische botsing

De omgeving van het sterrenstelsel NGC 5291 Credit: ESO

Nieuwe opnamen, gemaakt met de Very Large Telescope van de ESO-sterrenwacht op Paranal, geven een gedetailleerd beeld van de spectaculaire nasleep van een 360 miljoen jaar oude kosmische botsing. Tussen het ‘puin’ bevindt zich een zeldzaam, mysterieus jong dwergstelsel. Dit sterrenstelsel biedt astronomen een uitgelezen kans om meer te weten te komen over vergelijkbare stelsels, die naar verwachting in het jonge heelal heel talrijk waren, maar die doorgaans te zwak en te ver weg zijn om met de huidige telescopen waarneembaar te zijn.

NGC 5291, de wazige, goudkleurige ovaal in het centrum van deze foto, is een elliptisch sterrenstelsel dat op een afstand van bijna 200 miljoen lichtjaar in het sterrenbeeld Centaurus staat. Meer dan 360 miljoen jaar geleden was NGC 5291 betrokken bij een hevige botsing waarbij een ander sterrenstelsel zich met enorme snelheid in zijn kern boorde. Bij deze kosmische crash werden enorme stromen gas de nabije ruimte ingeblazen, die zich later samenvoegden tot een ring rond NGC 5291 [1]NGC 5291 is momenteel ook zachtjes in interactie met MCG-05-33-005 – ook bekend als het Zeeschelpstelsel. Dat is het opvallend kommavormige stelsel dat aan de heldere kern van NGC 5291 lijkt te … Lees verder.

Het sterrenstelsel NGC 5291 in het sterrenbeeld Centaurus. Credit:ESO, IAU and Sky & Telescope

Mettertijd trok de materie in deze ring samen tot tientallen stervormingsgebieden en diverse dwergstelsels. Dat zijn de lichtblauwe en witte flarden rond NGC 5291 op deze nieuwe foto, die gemaakt is met het FORS-instrument van de VLT. De zwaarste en helderste klont materie rechts van NGC 5291 is een van deze dwergstelsels. Hij wordt NGC 5291N genoemd.Vermoed wordt dat de Melkweg, net als alle grote sterrenstelsels, is ontstaan door de samenvoeging van kleinere stelsels in de begintijd van het heelal. Zo’n dwergstelsel zou, als het tot nu toe ongeschonden is gebleven, normaal gesproken veel extreem oude sterren moeten bevatten.

Overzichtsfoto van de hemel rond het sterrenstelsel NGC 5291. Credit:ESO/Digitized Sky Survey 2. Acknowledgement: Davide De Martin

Voor NGC 5291N lijkt dat echter niet op te gaan. Ook hebben gedetailleerde waarnemingen met de MUSE-spectrograaf [2]NGC 5291N is met behulp van integraalveldspectrografie waargenomen tijdens de testfase van MUSE. Bij integraalveldspectrografie wordt het beeldveld van de telescoop opgedeeld in een groot aantal … Lees verder laten zien dat de buitenste delen van het stelsel eigenschappen hebben die doorgaans in verband worden gebracht met de vorming van nieuwe sterren. Maar die waarnemingen stemmen weer niet overeen met de bestaande theoretische modellen. Astronomen vermoeden dat deze ongewone aspecten het gevolg zijn van hevige botsingen van gas in het gebied.

NGC 5291N ziet er niet uit als een gemiddeld dwergstelsel. In plaats daarvan vertoont het sterke overeenkomsten met de klonterige structuren zoals die voorkomen in tal van de sterrenvormende sterrenstelsels in het verre heelal. Dit maakt het tot een uniek stelsel in onze kosmische achtertuin en een belangrijk laboratorium voor het onderzoek van vroege gasrijke sterrenstelsels, die normaal gesproken veel te ver weg staan om zich met de huidige telescopen gedetailleerd te laten bekijken.

Deze foto, gemaakt met de Very Large Telescope van de ESO-sterrenwacht op Paranal, geeft een gedetailleerd beeld van de spectaculaire nasleep van een 360 miljoen jaar oude kosmische botsing. Tussen het ‘puin’ dat het centrale elliptische sterrenstelsel NGC 5291 omgeeft, bevindt zich een zeldzaam, mysterieus jong dwergstelsel – de heldere samenklontering rechts van het midden. Dit object biedt astronomen een uitgelezen kans om meer te weten te komen over vergelijkbare stelsels, die naar verwachting in het jonge heelal heel talrijk waren, maar die doorgaans te zwak en te ver weg zijn om met de huidige telescopen waarneembaar te zijn. Credit: ESO

Dit ongewone stelsel is eerder waargenomen met een heel scala aan telescopen, waaronder de 3,6-meter ESO-telescoopvan de ESO-sterrenwacht op La Silla [3]NGC 5291 is al in 1978 met de 3,6-meter telescoop van de ESO-sterrenwacht op La Silla waargenomen. Bij deze waarnemingen zijn grote hoeveelheden materie in de omgeving van het stelsel waargenomen. … Lees verder. Met behulp van MUSE, FORS en de Very Large Telescope is nu ook enig inzicht verkregen in de geschiedenis en eigenschappen van NGC 5291N. Toekomstige waarnemingen, zoals die onder meer met ESO’s European Extremely Large Telescope (E-ELT) zullen worden gedaan, zullen astronomen wellicht in staat stellen om dit dwergstelsel verder te ontraadselen. Bron: ESO.

Voetnoten

Voetnoten
1 NGC 5291 is momenteel ook zachtjes in interactie met MCG-05-33-005 – ook bekend als het Zeeschelpstelsel. Dat is het opvallend kommavormige stelsel dat aan de heldere kern van NGC 5291 lijkt te zuigen.
2 NGC 5291N is met behulp van integraalveldspectrografie waargenomen tijdens de testfase van MUSE. Bij integraalveldspectrografie wordt het beeldveld van de telescoop opgedeeld in een groot aantal segmenten, en van elk segment een spectrum gemaakt. Dit resulteert in een driedimensionaal beeld van het onderzoeksobject. Bij de MUSE-waarnemingen is de verrassende ontdekking gedaan dat de buitengebieden van NGC 5291N emissielijnen van zuurstof en waterstof vertonen.
3 NGC 5291 is al in 1978 met de 3,6-meter telescoop van de ESO-sterrenwacht op La Silla waargenomen. Bij deze waarnemingen zijn grote hoeveelheden materie in de omgeving van het stelsel waargenomen. Inmiddels is duidelijk geworden dat het daarbij gaat om stervormingsgebieden en diverse dwergstelsels die ontstaan zijn door samentrekking van de gasring rond het stelsel.
Share

Comments

  1. Etienne Durinck zegt

    Vraagje. Neem een zon de helft zo groot als de onze. Deze komt in botsing met een gasreus drie maal zo groot dan Jupiter. Wat zou de verdere geschiedenis van deze zon kunnen worden ?

  2. De blog gaat over een botsing lang geleden van een sterrenstelsel met een dwergstelsel. Iets andere schaal dan waar jij het over hebt. Maar goed, het is een wat – als – dan vraag wat jij daar stelt. Er zullen vast stermodellen zijn die precies vertellen wat er in zo´n situatie gebeurt, maar ik denk gezien de relatief kleine massa die er dan bij komt dat er weinig zal gebeuren, behalve een tijdelijke versterking van de lichtkracht.

Speak Your Mind

*