26 juni 2019

Zijn er met ALMA mysterieuze objecten ontdekt aan de rand van het zonnestelsel?

alma_planet_alphacen

Op dinsdag 8 december werden op de ArVix onafhankelijk van elkaar artikelen geplaatst door twee teams van sterrenkundigen, het ene team dat met de ALMA telescoop in Chili gekeken had naar een stukje hemel in Centaurus, het andere met dezelfde telescoop

Reacties

 1. Wybren de Jong zegt

  Ik mis bij de TAGS eigenlijk zoiets als “URO” – Unidentified Radio Objects.
  Deze twee waargenomen puntbronnen van radiostraling vallen daar duidelijk onder:
  als je de artikelen op Arxiv leest, blijkt dat de onderzoekers hebben uitgesloten dat het om ruis zou gaan.
  Anderzijds weten we nu gewoon niet wat de bron van de straling precies is, dus Unidentified.
  Als we de TAG “URO” gebruiken, kunnen we later met een enkele bewerking zien wat er allemaal aan onbekende radiosignalen ontdekt is.

  Nog een opmerking: volgens mij heeft Mike’s scepsis vooral betrekking op de mogelijkheid dat het planeten zijn met een massa vergelijkbaar aan de aarde.
  Dit bezwaar: “… dat zou door hun zwaartekracht merkbaar moeten zijn aan een verstoring van de banen van de bekende planeten” gaat alleen op als het inderdaad om massa’s > aardmassa gaat. Als het TNO’s zijn met veel kleinere massa’s gaat het bezwaar niet op.

 2. Ja, een zinnige toevoeging, dat van die URO’s. De term bestaat geloof ik nog niet, maar laten we ‘m bij deze dan maar gelijk vastleggen. Dank daarvoor! Als het niet gaat om planeten, maar om kleinere TNO’s of KBO’s, die gravitationeel niet storen, dan is eigenlijk de vraag wat het bijzondere van de ontdekking is.

 3. Waarom heeft Wise deze objecten niet ontdekt, mocht het gaan om een Bruine Dwerg, Wise heeft toch de omgeving qua Bruine Dwergen in kaart gebracht?

 4. Martin Schoenmaker zegt

  Grappig. Bij het zien van de eerste afbeelding dacht ik juist A en B een verplaatsing te zien maken… Ik dacht dat U het referentiepunt was!

 5. Is het wel verschoven en niet gewoon optisch bedrog. Zie afbeelding Band 7 en richt je op lichtpunt A. Als je lichtpunt A denkbeeldig recht omhoog denkt (ter hoogte van 10″, linker verticale lijn) en vervolgens een tikkie rechtsom draait, richting lichtpunt B, dan krijg je volgens mij de compositie van afbeelding Band 8.
  Maar dat was de vraag niet. Is het er nog steeds?

 6. We zien bij exo-planeten ook de meest vreemde planetenformaties en vaak op flinke afstanden van de ster. Het kan natuurlijk best dat verscholen op een flinke afstand er een dwergplaneet of planeet zit die we nog hebben kunnen waarnemen.

  Volgens mij wijzen de meeste verklaringen van banen ook erop dat er nog een flinke massa moet zitten in de buitenregionen van ons Zonnestelsel.

  Ik zou gezien deze feiten niet te snel roepen dat we alle planeten of flinke dwergplaneten al gevonden hebben.

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: