3 maart 2024

5 januari in 2Doc: The Visit – ontmoetingen met aliens

Credit: NASA

Op dinsdag 5 januari 2016 komt VPRO’s 2Doc met The Visit: Er is al veel over gefantaseerd, er zijn talloze boeken over geschreven, films over gemaakt, maar wat als we echt aliens ontmoeten? Hoe zouden we reageren? The Visit is een filosofische doc-komedie over een gebeurtenis die (nog) nooit heeft plaatsgevonden: onze eerste ontmoeting met aliens. Het lijkt een verzinsel uit een science fiction-film, maar het is realiteit. De Verenigde Naties, NASA en de International Space University (ISU) hebben scenario’s klaarliggen waarin precies beschreven staat hoe te handelen bij ons allereerste contact met buitenaards leven. De vraag is niet of, maar wanneer het gaat gebeuren. Het bureau voor Outer Space Affairs van de VN heeft een drill-oefening georganiseerd om te kijken hoe we hier mee om moeten gaan. In de film wordt een ijzingwekkend geloofwaardig scenario geschetst van wat er allemaal bij zo’n ontmoeting komt kijken, zowel sociaal, psychologisch maar ook juridisch. Als kijker word je aangesproken alsof jij die alien bent, te beginnen met de meest eenvoudige vraag: waarom ben je hier? The Visit opent deuren van instanties en laat een werkelijkheid zien die vervreemdender is dan science fiction. De film laat zien hoe wij het onbekende benaderen, maar legt vooral ook onze angsten en hoop bloot. Uitzending: dinsdag 5 januari 2016 om 22.45 uur op NPO 2. Bron: VPRO.

Share

Comments

 1. The Visit is een filosofische doc-komedie over een gebeurtenis die (nog) nooit heeft plaatsgevonden: onze eerste ontmoeting met aliens.

  In de toekomst wel, in het verleden niet?

  Wat maakt een paar duizend jaar uit op de paar miljard jaar dat de aarde bestaat?

 2. Zomaar een hersenspinsel:

  Onderzoek naar DNA wijst erop dat de moderne mens ongeveer 200.000 jaar geleden in Afrika ontstaan is als soort.

  Een voorouder de Homo antecessor kwam voor van 1,2 miljoen tot 800.000 jaar geleden (in het Vroeg Pleistoceen)
  in Eurazië en mogelijk Afrika.

  Dus als er nog nooit een alien de aarde bezocht heeft en contact heeft gehad met de mens waarom zou het dan in de nabije toekomst wel gebeuren?

  Een ander mogelijkheid dat de mensheid een bewoonde planeet bezoekt is ook nog eeuwen ver weg in de toekomst lijkt mij.

  • Wim, jouw citaat “Dus als er nog nooit een alien de aarde bezocht heeft en contact heeft gehad met de mens waarom zou het dan in de nabije toekomst wel gebeuren?”

   Stel er ontstond in het universum soort X. Door astronomische omstandigheden is soort X ook ergens anders terecht gekomen (op andere planeten). Door andere omgevingen zijn er nieuwe soorten ontwikkeld.
   of…
   In het universum leefde soort Y. Door omstandigheden werd soort Y gescheiden in twee groepen. Beide groepen ontwikkelde zich tot nieuwe soorten. Aparte soorten die geen onderlinge kruisingen meer opleveren.

   Maar dit gaat heel ver terug en zou het aanwezige alien/junk-DNA kunnen verklaren.
   https://nl.wikipedia.org/wiki/Junk-DNA

 3. Monique,in beide gevallen hebben ze elkaar daarna toch niet meer ontmoet?

  Let wel ik geloof zeker in buitenaards leven, daar is het universum (of misschien het multiversum) veel te groot.
  Zou zo ongeveer zijn dat er in alle zeeën en oceanen op aarde slechts 1 microbe zou zwemmen.

  • Ik bedoelde het op een andere manier, Wim. In de voorbeelden kun je opmaken dat wij zelf een afsplitsing zijn. Het is simpel gezegd allemaal (uit) een pot nat. Wat betekent contact met buitenaards leven dan als we allemaal dezelfde oorsprong hebben. We hebben misschien een verkeerd beeld van aliens.

Speak Your Mind

*