18 april 2024

Help onderzoeken hoe donker Nederland ’s nachts is

zichtoplicht

De donkere dagen zijn aangebroken. De kerstboom pronkt met zijn kerstlichtjes in de huiskamer, maar ook op andere plekken in het huis gaat de verlichting steeds eerder aan. Dit in tegenstelling tot wat er buiten gebeurt. Daar wordt steeds vaker bewust de keuze gemaakt om straten en wegen minder of helemaal niet te verlichten. Wat is hier de consequentie van? Hoe goed zien wij nog in de avonduren? Een goed moment om te meten hoeveel Nederland nog ziet in het donker. Daarom roepen onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) mensen op om

Share

Comments

 1. Martin Schoenmaker zegt

  Op het Astroforum was hier afgelopen september al een vurige discussie over. Zie: http://www.astroforum.nl/showthread.php/160394-Zicht-op-licht-project-UMC-Groningen-Onderzoek-om-MEER-verlichting-te-installeren

  De topic-starter stelt dat het initiatief erop gebrand is om meer straatverlichting te laten plaatsen, omdat het vermoeden heerst dat er een grote groep mensen is die buitengesloten worden van de maatschappij vanaf het moment dat de zon onder gaat. Om het vermoeden te onderbouwen wordt dit onderzoek gedaan.

  Ik deel deze mening wel, want ‘discriminatie’ is een krachtig woord in de hedendaagse bestuurlijke wereld. In de artikelen rondom dit onderzoek wordt dit ook een aantal keren benoemd, zoals hier http://www.kennislink.nl/publicaties/hoe-donker-is-jouw-straat

  “Uiteindelijk hopen de wetenschappers te bepalen hoe donker nachtelijk Nederland is en welke groepen mensen er dan moeite hebben met zien, kortom hoe ‘toegankelijk’ nachtelijk Nederland is. “Misschien komt er wel uit dat het eigenlijk té donker is”, zegt Bierings.”

  Gelukkig wordt ook direct gezegd: “Daar kun je natuurlijk iets aan doen. Maar of dat hoeft niet per definitie met meer verlichting te gebeuren.” Ik hoop dat het onderzoek leidt tot een conclusie die de lichtvervuiling van Nederland niet verder onder druk zet.

Speak Your Mind

*