De NASA heeft gisteren een nieuwe ‘Earthrise’ gepubliceerd, een schitterende foto van de kleurrijke opkomende aarde boven de grijze maan, een foto’s gemaakt door NASA’s Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) op 12 oktober j.l. toen het ruimtevaartuig 134 km boven de krater Compton aan de achterzijde van de maan vloog. Hierboven zie je ‘m, dubbelklikken om te verearthriseriseren. Er zijn meer van dit soort Earthrise foto’s, een serie die begon met de iconische foto die gemaakt werd op kerstavond in 1968 door de bemanning van de Apollo 8 – lees en bekijk hier het prachtige verhaal daarover. Verder is er nog de beroemde ‘Blue Marble‘ foto van de aarde, gemaakt door astronaut Harrison Schmidt in 1972 tijdens Apollo 17, alleen staat daar de maan niet op. Met de LRO zijn eerder ook al Earthrise foto’s gemaakt, zoals deze, maar zo mooi als de gisteren gepubliceerde zijn die niet. Op de nieuwe Earthrise herkennen we duidelijk Afrika en het Midden-Oosten, links daarvan de Atlantische Oceaan, helemaal links Zuid-Amerika, rechts van Afrika de Indische Oceaan. Prachtig die aarde, laten we ’t alsjeblieft allemaal zo houden! Bron: NASA.
De aarde is het mooiste hemel lichaam in het heelal tot nu toe, en de maan geeft zijn toe gevoegde waarde
Zelfs de korte tijd dat wij hier rondlopen, is er toch een bekoring die nergens mee is te vergelijken. En zou je in het AL kunnen rond zwerven, zou je je toch eens dood vervelen, zuinig zijn op wat we hebben is niet echt een pre…
Fraai Kerstcadeautje van NASA aan de hele wereld. Als deze foto niet bewerkt is, dan is het blauw van de oceanen, dat zelfs een beetje blauwpaars lijkt, echt van ongekende schoonheid!
groet,
Gert (Enceladus)
Deze foto is enorm bewerkt. Het is een enorm kunststuk dat ze dit soort foto’s weten te maken. Weet niet meer waar ik het las, maar het ruimtevaartuig moet ten eerste in een ongebruikelijke ‘houding’ gaan vliegen om ‘ons’ in beeld te krijgen. Verder past de aarde niet helemaal in beeld waardoor meerdere foto’s aaneen geplakt moesten worden voor deze foto. En dat terwijl de hoogste resolutie camera geen kleur schiet. De kleurinformatie kwam van een andere camera en is later gecombineerd.
Zoiets was de strekking wat ik ergens las. Heel knappe foto dus!
Het plaatje zou zo uit een videogame of Donald Duck kunnen komen. Ik vind het te geknutseld en snap niet dat NASA hiermee wil pronken. Die NASA filmpjes zien er ook al zo fop uit (erger dan RegiStax)
Wat is dat toch. Hoe zou de echte foto eruitzien om een realistische indruk te krijgen?
https://youtu.be/Hnvoz91k8hc
Ha ha, ouwe pizza-liefhebber! 😉
groet,
Gert (Enceladus)
Gevonden: http://www.universetoday.com/123950/earthrise-like-youve-never-seen-it-before/
Tja, dan vind ik de originele Earthrise van Apollo 8 toch mooier.
Maar goed, ik neem aan dat NASA binnen nu en 5 jaar toch in staat moet zijn om astronauten rondjes om de Maan te kunnen laten vliegen met Orion en dan kunnen die gewoon live filmjes streamen van zo’n Earthrise.
Is er meteen weer eens iets echt boeiends te zien op televisie. Als NASA een beetje gevoel voor drama heeft, zitten we rond Kerst 2020 met zijn allen aan de televisie gekluisterd.
groet,
Gert (Enceladus)
Inmiddels weet de NOS het ook te melden: http://nos.nl/artikel/2076464-nasa-sonde-schiet-nieuwe-haarscherpe-foto-van-de-aarde.html
Ik snap echt niet dat je er zo’n blauw/paarse knikker van maakt als je de ‘Blue Marble’ uit 1972 als voorbeeld hebt. Jammer dit. Hopelijk neemt iemand eerdaags de moeite om een wat realistischere kleurenversie te maken.
Mmm, laat ik dadelijk zelf Photoshop maar eens opstarten…
groet,
Gert (Enceladus)
Juiste kleur kan je nooit evenaren: met negatieven, heb je soort film, merk en ontwikkeling.
Digitaal verschillende beeldsensoren en oa de software tot omzetting beeld.
Ook zal het blauw verschillen van edn foto nabnij en geel ver genomen.
Vefgelijk het met het blauw van de zee.
verearthriseriseren…………..
Kan je ons dat besparen?
Want?
groet,
Gert (Enceladus)
Minder kleurverzadiging maakt het plaatje al een stuk realistischer.
Nu nog proberen om hem in één keer te schieten. (zoals vroeger) 🙂
Klopt Mardi. Ik heb net in Photoshop zitten spelen met de kleurverzadiging.
Kijk maar even naar de blog die ik er zojuist over heb gepubliceerd.
groet,
Gert (Enceladus)