16 juli 2024

“The Falcon has landed” – historische lancering én landing van raket SpaceX geslaagd

Credit: SpaceX

De lancering vannacht van de Falcon 9 raket van de commerciële ruimtevaartonderneming SpaceX, maar vooral de zachte landing in verticale positie van de eerste trap van de raket op land zijn geslaagd! Woordvoerders van SpaceX konden tien minuten na de lancering “The Falcon has landed” roepen, verwijzend naar de beroemde woorden “The Eagle has landed”, die Neil Armstrong op 20 juli 1969 uitsprak, toen de LM Eagle op de maan landde. Precies op het geplande tijdstip van 02.29 uur begon de lancering, waarbij de Falcon 9 – de verbeterde v1.2 versie met negen nieuwe Merlin 1D motoren – vanaf Space Launch Complex 40 op Cape Canaveral Air Force Station in Florida elf ORBCOMM OG2 communicatiesatellieten de ruimte in bracht. Drie minuten na de lancering, op zo’n 97 km hoogte, koppelde de eerste trap (‘Core’) van de Falcon 9 raket los en begon deze aan z’n gecoördineerde terugvlucht naar  Landing Zone 1, ook op Cape Canaveral, enkele kilometers van de plaats van de lancering vandaan. Dat gebeurde om 02.39 uur, waarbij de eerste trap zonder problemen landde op het betonnen platform.

Een lange opname, waarop je zowel de lancering als de landing van de Falcon 9 ziet. Credit: SpaceX.

Met deze techniek van herbruikbare raketten willen ondernemingen zoals SpaceX van Elon Musk en Blue origin van Jeff Bezos, die vorige maand zo’n zelfde stunt deed met de veel kleinere New Shepard raket, de ruimtevaart goedkoper maken. Met de historische landing vannacht heeft Musk’ onderneming daar grote stappen in gemaakt. Musk zelf twitterde de video, waarop de landing te zien is:

Hier een langere video, waarop de gehele webcast van SpaceX te zien is, inclusief beelden van de vorige mislukte landingen, de geslaagde landing van vannacht én het in de ruimte brengen van de elf kleine satellieten.

Bron: Universe Today.

Share

Comments

 1. Is waanzinnig, er zijn een paar die kunnen landen.

  Maar dit is de enigste die een raket laat doen wat die moet en dan gaat landen.
  Hopelijk hebben ze komend jaar regelmaat en totale hergebruik onder controle.

 2. Enceladus zegt

  Ondanks de geslaagde landing zal deze raket niet nog eens de ruimte in gaan:
  http://gizmodo.com/despite-landing-in-once-piece-spacexs-reusable-rocket-1749213213

  groet,
  Gert (Enceladus)

Speak Your Mind

*