27 februari 2024

In Focus: Messier 88

Bijna zou ik zeggen: gelukkig zijn er nu al een aantal weken lang nauwelijks heldere avonden/nachten. Ik heb namelijk nog steeds opnamen van eerder dit jaar op de plank liggen. Deze dagen heb ik wat meer tijd, dus wie weet begin ik 2016 met een schone lei.

In focus heb ik dit keer M88.

Share

Comments

  1. Mooie foto Paul! Als je goed kijkt zie je talloze andere stelsels op de foto, dus het is wel duidelijk dat M88 deel uitmaakt van een cluster van sterrenstelsels.

  2. Jan Brandt zegt

    Ha die paul, Ik ben blij dat je het bij BIJNA “gelukkig zijn er de afgelopen zes (acht??) weken geen heldere nachten geweest”….want eh….daar word ik zolangzamerhand echt wel zwaar “astro-meteorologisch depressief” van. Ik heb van alles en nog wat aan leuke astro-buitenspeel-aktiviteiten “in de wachtrij staan, zoals o.a. het verplicht fotograferen van de Orionnevel met mijn “astrofoto-Elfje” en natuurlijk mijn eerste echte officiele waarneemsessie met mijn nieuwste binoculaire zelfbouw astro-speeltje plus het uitspuigen van het bijbehorende “wow, I really am over the moon with me latest homebrew astro-toy”-astroblogje…..edoch…..het grijze dak boven de “Holland-dome” lijkt tot op heden helaas….snik…pot en potdich te willen blijven zitten. Nou ja…..het is nu nog een beetje te veel volle maan en sterrenkijken op oudejaarsavond is….eh…ook niet je dat vanwege al die “kunstmatige aardse vuurbollen en zo” maar ik hoop vurig, zeker bij het aanschouwen van jouw schone hemelplaatje, dat begin 2016 net effe iets weldadiger zal zijn met heldere buitenspeel-nachten dan die laatste twee gierige wrekmaanden van 2015!!! Zucht…waarvan akte!

Speak Your Mind

*