19 juli 2024

Heldere meteoor gezien boven delen VS

fireball georgia

In een video die op 17 december vrijgegeven werd door ruimteorganistie NASA is te zien hoe een meteoor aan een snelheid van 46.670 kilometer per uur op de aarde afstevent.

NASA kreeg verschillende meldingen binnen van een brandende vuurbal boven de staat Georgia. Met het vrijgeven van de video bevestigt NASA dat het om een meteoor ging die in de atmosfeer terechtkwam.Het exemplaar moet minstens 65 kilo gewogen hebben en is wellicht opgebrand. “Het is mogelijk dat deeltjes van het object ingeslaan zijn op de aarde als meteorieten”, zei Bill Cooke van de NASA Meteoroid Environments Office.

Achteraf is gebleken dat het vermoedelijk om het

Share

Comments

 1. Martin Schoenmaker zegt

  De afsluitende zin “Achteraf is gebleken dat het vermoedelijk om het restant van een Russische raket moet zijn gegaan” komt op mij vreemd over.

  NASA schat de snelheid van de meteoor op “29,000 miles per hour”. Dat is ruim 10,000 miles/hr sneller dan dat het ISS zijn baantjes om de aarde trekt. Een Russisch raket-onderdeel die deze snelheid heeft moet dan haast een rakettrap zijn van iets wat een enorm elliptische baan om de aarde had. Ik houd het dus op een meteo(o)r(iet).

  Bron1: https://blogs.nasa.gov/Watch_the_Skies/2015/12/

  Bij het nagaan van je bron: 11alive.com lijkt het erop dat er zaken door elkaar gehaald worden. Het artikel van 23 december zegt dat er op 22 december een vuurbal gezien is (staat dus los van de gebeurtenis op 17 december). Dit zou het opbranden van een SL-4 rakettrap zijn van een op 21 december gelanceerde Russische raket. Om precies te zijn was dit een rakettrap van de Progress Cargo missie naar het ISS (zie Bron3)

  Bron2: http://www.11alive.com/story/news/nation-now/2015/12/23/fireball-across-western-sky-was-debris-from-russian-rocket/77797494/

  Bron3: https://en.wikipedia.org/wiki/Progress_MS-1

 2. erg interessant en leuk om te weten.. wat zal er nog meer zijn

Speak Your Mind

*