14 juni 2024

Focus op: balkspiraal Messier 91

Ja ja, het kan verkeren.  Jan Brandt had in het voorjaar Messier 91 net als ik in het vizier, waarbij hij met name blogde over het lastige situatie dat er zo veel heldere nachten achter elkaar kwamen. Nou, daar hebben we nu geen last van!Messier 91 is een mooie balkspiraal. Dat wil zeggen, een sterrenstelsel met spiraalarmen en een balk (‘bar’ in het Engels) in het midden. Ik had eerst per vergissing NGC4571 in het midden van mijn beeldveld staan. We kijken richting de Virgo-cluster en er staan zoveel ‘vlekkies’ in dat hemelgebied dat zo’n foutje snel is gemaakt. Daarmee ging ik mee in de traditie van verwarring rond dit object. M91 is namelijk lange tijd ‘vermist’ geweest. Op 18 maart 1781 had Charles Messier acht nevelachtige objecten ontdekt. Kennelijk vermoeid had hij een fout genaakt bij het noteren van de positie. Op de genoteerde plek stond geen namelijk geen nevel. Het raadsel werd pas in 1969 opgelost door William Williams (je zal je kind maar zo noemen), een amateurastronoom uit Texas. Hij kwam erachter dat Messier de positie van M91 had opgeschreven ten opzichte van M89.

M091_20150418_ATIK383L_OOCT10_GC_L8x300s_RGB4x150sBin2_-20gr_DF_Flats_Bias_PI_PS2

Met magnitude 10,2 is M91 één van de moeilijkst zichtbare objecten uit de Messier-lijst. Of je de centrale balk kunt zien, of zelfs ook de spiraalarmen, of dat je het object überhaupt ziet hangt niet alleen af van de grootte van de telescoop, maar ook sterk van de waarneemcondities. Een heldere maanloze nacht en een donkere plek zonder lichtvervuiling is gewenst.M91 schijnt ons toe vanaf een afstand van 63 miljoen jaar en maakt zoals gezegd deel uit van de Virgo-cluster. De diameter is ongeveer 100.00- lichtjaar, net zoiets als ons eigen melkwegstelsel.Als bijvangst staat er op de rechter onderkant van de foto een object dat zich gedurende de 80 minuten totale belichting een stukje verplaatst heeft.M091_planetoide_misschienHet zal wel een planetoïde zijn. Maar mijn planetariumprogramma geeft daar niets aan op genoemd tijdstip. Misschien heb ik een komeet ontdekt, maar dan is het wel een beetje laat want de opnames zijn van 18 april vorig jaar.   Om preciezer te zijn: van 1:18 uur tot 2:36 uur.Paulus B.

Share

Comments

  1. Een mooie foto van dit bijzondere balkspiraalstelsel. Ook leuk en ook wel interessant dat ‘dingetje’ dat je hebt mee gefotografeerd en dat op de foto een stukje bewoog. Hoe zouden we er achter kunnen komen of het echt een ding in de ruimte was, een planetoïde of zo?

Speak Your Mind

*