12 juli 2024

Is een inslag verantwoordelijk voor de gladde, blokkerige ijsvlakte op Pluto?

Sputnik Planum

Sinds de New Horizons-ruimtesonde vorig jaar langs de dwergplaneet Pluto is gevlogen, lijkt deze verre en mysterieuze wereld door raadselen omgeven. Het complexe terrein aan het oppervlak van Pluto is als een complete verrassing gekomen en wetenschappers zullen nog jaren nodig hebben om alle mysteries te ontrafelen. E

Share

Comments

 1. @- De dwergplaneet zou namelijk al lang moeten zijn gestold van binnen!
  Waarom dat niet het geval lijkt te zijn, is nog altijd een enorm mysterie.

  Ik denk dat Charon hiervoor verantwoordelijk is.
  Die twee zitten elkaar lekker te kneden en te masseren,
  en daar kan je het best wel warm van krijgen 🙂

 2. “waterijs drijft namelijk op stikstofijs”…merkwaardige stelling

  Als ijs eenmaal ijs is kan het zich niet echt meer verplaatsen. Op Mars is het net andersom. Op de polen bedekt een laag stikstofijs van een paar meter dik een laag waterijs van kilometers dik. Stikstof gaat bij een stijgende temperatuur sneller dan water over in gas, en door de seizoenen op Mars verdampt elk jaar veel stikstofijs wat later weer als ijs neerslaat (en dus bovenop waterijs ligt).

Speak Your Mind

*